Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Alla är vi människor

Missbruk är inget roligt, inte minst spelmissbruk. Många mänskliga olycksöden finna att tillgå där alla tillgångar har spridits för vind via poker, lotter och sportbetting. Att svenska staten sysslar med spel i alla dess former är för mig en aning märkligt.

Att jobba på bank och stjäla kundernas pengar för att kunna spela är gravallvarligt för alla inblandade eller påverkade. Så gjorde tjänstemannen Fredrik, anställd på Swedbank, då hans spelproblem redan hade gjort slut på alla familjens slantar och hans frus arvspengar. Tolv miljoner kronor plockades ut från de kunder vars förtroende han åtnjöt och allt gick sedan åt skogen.

Fredrik omsatte 170 miljoner kronor på spelsajten Betfair. På så sätt blev han deras guldgosse och bjöds till Paris med lyx och glamour. Men kort därefter rämnade det hela och tjänstemannens dubbelliv kom ikapp honom. Fredrik stal pengar ifrån huvudsak pensionärer med god ekonomi men som sällan kontrollerade sina konton. Sådan förslagenhet och dålig intern kontroll hos Swedbank gjorde att bedrägeriet kunde växa i stor omfattning.

Alla är vi människor. Även de som jobbar på banken. Fredrik ska nu sitta i finkan, är tanken. Han har dock överklagat domen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg