Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Inte råd

Nej, jag har inte råd. Säger du så ibland? Jag gör det. Ofta anser jag mig att inte ha råd till att köpa något - eller ännu värre - investera i något lockande. Oftast bottnar inte det här konstaterandet i en djuplodande analys utan istället i en känsla av att något äskar för mycket pengar eller att jag misstänker att det blir negativa konsekvenser i kassaflödet. Eller så blir fru Penning arg. Men att säga att 'jag har inte råd' betyder olika för oss alla.

För en skara människor betyder det att de saknar pengarna till köpet. För andra kan det vara att de övertrasserar sin budget. En inte så oansenlig grupp har säkert risken för att övertrassera sitt kreditkort som måttstock. Men eftersom det inte finns någon vedertagen regel för vad att 'inte ha råd' innebär så är det ingen matematisk övning utan drivs av tankar och känslor. Att inte ha råd borde kräva mer analys, anser jag.

'Att inte ha råd' kan översättas med 'att inte tillåta sig'. Att säga att 'jag inte har råd' kan därför bytas ut mot att 'jag tillåter mig inte att köpa'. Det tycker jag är en bättre ansats som också ger mig kontrollen i beslutet på ett annat sätt, inte min plånbok. Dessutom så försvinner skammen över att 'inte ha råd'.

Att tillåta sig eller inte tillåta sig att köpa något kan dessutom bättre kopplas till frågor som om vad jag anser om värdet av köpet, både kort- och långsiktigt, om dessa pengar ska användas bättre och tankar kring vad jag kanske ska välja att köpa istället. Jag tillåter mig exempelvis inte att köpa en ny bil för att jag väljer att investera dessa pengar och att amortera på huslånet istället.

Hur ser du på uttrycket 'att inte ha råd'? Är det skamfyllt? Ska vi ta och ersätta det med 'att inte tillåta mig'?

Slutligen, här är något du inte har råd med.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Att inte ha råd är ett begrepp som inte används särskilt ofta längre i vårt hem, inte för att vi skulle skämmas utan för att vi rent teknisk skulle kunna finansiera det mesta. Spontant är det bara studietiden där man ibland "inte hade råd" som faller mig in.

  Bil och hus är väl de bästa exemplen när funderingarna går kring att byta upp sig och köpa eget. Även om ekonomisk utrymme finns så tycker vi att pengarna investerade i något annat gör mer nytta än en ny bil. Tror begreppet som känns bäst och säger allt är "alternativkostnaden är för hög" för att vi ska köpa en ny bil.

  /Investerailivet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man - vi använder det ofta och det är en negativ spiral. :/

   Radera
 2. Jag använder knappt heller begreppet "inte ha råd" längre, av det enkla skälet att det mesta som överhuvud taget kommer på tal att köpa har vi råd med.
  Barnen kan ibland fråga just om vi inte har råd med än det ena och än det andra. Jag brukar då försöka förklara att vi visserligen har råd, men att vi hellre använder pengarna till annat.
  Oklart hur väl det förstås av en snart åttaåring, men jag vill inte förenkla verkligheten i överkant.

  /TE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst är uttrycket vanligt använt - jag tycker jag hör det ofta?

   Radera
 3. Vi väljer aktivt att inte ha råd med en massa onödigt. Tycker det är skönt att säga: jag har inte råd med det eller jag väljer att spara till ngt jag hellre vill ha. Att behärska den omedelbara impulsen att unna sig ngt man inte behöver är befriande. Själv vald enkelhet är ett begrepp som jag tror många skulle ha nytta av att läsa om. God Advent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ai! Skriver under på det. Har nämligen julklappsångest. :/

   Radera
 4. Det beror på hur man ser det. Jag håller med ovanstående talare att det inte är många saker som man inte har råd med om man verkligen skulle vilja. Dock kan man se det såhär istället. Om man följer en månadsbudget där det ex finns ett utrymme på 1000 kr oväntade utgifter den månaden. Då har man inte råd att köpa en platt TV för 3000 kr.

  SvaraRadera
 5. Vi har råd om det kan hanteras av det månatliga nöjeskontot och vi accepterar att det kontot wipas bort resten av månaden. Annars blir det sparplan om det känns prioriterat och givetvis belastas nöjeskontot av detta målsparande. Enkelt.

  SvaraRadera
 6. Jag är kluven till det där med att ha råd. Vissa saker har jag verkligen inte råd med - som att åka och hälsa på min bror som pluggar i USA. Men när det gäller andra saker väljer jag aktivt att inte TA mig råd. Eftersom jag hela tiden försöker att vara medveten om att om jag köper en sak måste jag välja bort något annat. Just nu prioriterar jag det kommande sportlovet och försöker att undvika att lägga pengar på mindre viktiga saker.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg