Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Mindre avgifter mer pension

Jag är glad i att prova nya tjänster som erbjuds på nätet som kanske kan ge mig något mer över i reda pengar. Ett eftersatt område, undantaget min premiepension som jag har nogsam koll på, är tjänstpensionen. Min Pension, som är en oberoende och kostnadsfri tjänst, talar om för mig att jag har pensionspengar i AMF, Alecta, Länsförsäkringar, Skandia och SPP. Det är en ganska brokig bild som ges då pension betalats in av olika arbetsgivare på skiljda sätt och överblicken blir skral. Detta hoppas jag att Pensiono - ett mycket märkligt namn på ett tjänsteföretag - kan ge mig. Min Pension visar inte vilka avgifter jag betalar, nämligen.

I första hand så är det vilka avgifter och kostnader som påläggs på mina tjänstepensionspengar som intresserar mig. Vi vet ju att avgifter över tid äter upp mycket av kapitalet och även om timmen är sen och jag alltför länge undanlåtit mig att titta på dessa siffror så är det dags nu. Jag har i dagarna skickat in en läsfullmakt för att Pensiono ska kunna samla in de uppgifter som behövs.

Vi får se vad det här kan ge. Jag lär återkomma i ämnet. Inlägget är inte alls sponsrat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Sist jag var in på minpension.se hade jag pensionssparande hos sju olika bolag. Då är jag ännu inte fyllda 30 och har jobbat i ca 15 år. Vissa småslattar från extrajobb på högstadiet och gymnasiet, andra med lite mer pengar att prata om från senare i livet. Det blir spännande att se hur många pensionsbolag jag kommer upp i innan pensionsåldern. Många bäckar små som man brukar säga... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en hopkok av småslantar överallt och utan god kontroll.. :)

   Radera
  2. Liknande ser det ut för mig i Sverige också. Lägger man dessutom till att jag har jobbat och betalat in pension i både Tyskland och Storbritannien och vill jobba utomlands igen senare i livet så är förvirringen total när det gäller att räkna ut ev. framtida pension. Det enda jag känner att jag verkligen kan lita på är det privata sparandet.

   Radera
  3. En utökad flytträtt är på gång, har jag hört.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg