Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Tidsbudget

Pengar och tid - tid och pengar. I dödsdansen famnar de varandra då löneslaven bjuder ut sin tid och kraft till högstbjudande. Ett stadigt kneg är inte gratis. Vad du gör med dina pengar är viktigt och de som tänkt efter har säkert gjort hemläxan med både budget och buffert. Men om nu tid också är pengar - hur många av oss har tänkt budget kring timme och minut?

Kära bloggrannen 'Köpstoppsbloggen' länkar till en intressant tanke - att göra en tidsbudget. Att jag aldrig tänkt på det? Tid är ju en ändlig resurs för oss alla. Lite drygt sjuttioåtta år är mannens medellivslängd i Sverige och om jag slutar mina dagar som en medelmåtta har jag blott drygt trettio levnadsår kvar. Bara det konstaterandet ger mig en gnutta magont.

Jag har svårt att finna tankar och idéer på nätet kring tidsbudget. Mycket klokhet finns på Tidsverkstaden men inga konkreta tankar kring hur vi skulle kunna nyttja vår tid lite klokare. Det är inte så enkelt att bara peka på att vissa aktiviteter, så som TV-tittande eller slösurfande på nätet, är ett dåligt nyttjande av sin tid då de många gånger kan anses vara 'återhämtningstid'. Däremot så tror jag att många människor tappar bort sig i att avsätta tillräckligt med tid till fysisk träning samt sömn som jag anser är de två viktigaste komponenterna i en tidsbudget.

Så, hur skulle en 'bra tidsbudget' kunna se ut på en vardag? Kanske så här:

 • 8 timmars sömn
 • 8 timmars arbete
 • 1 timme transport till och från jobbet (kanske vilotid?)
 • 2 timmar 'hushåll' så som matlagning, handla, tvätta och städa
 • 1,5 timmar fysisk träning
 • 2 timmar med familjen (spela spel, läxhjälp, samtala, umgås)
Denna budget ger ett överskott på 1,5 timmar per dag, så kallad 'egentid', kanske?

Vad tycker du? Borde vi ha bättre koll på hur vi nyttjar våra dygnstimmar? Är det slöseri med att softa?

"If you love life, don't waste time, for time is what life is made up of." - Bruce Lee

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Du börjar låta som karrliärsnubben i Hipp Hipp som delar in dygnet i tidsenheter. För egen del är egentid viktigt, min erfarenhet är att vänner och medmänniskor är alldeles för distraherade av diverse aktiviteter. Kvalité, inte kvantitet..

  Idag verkar många människor vara helt oförmögna att ägna tid åt sig själva och reflektion, så fort det inte finns något som distraherar blir man ängslig och nervös. Måste vara ett västerländskt symptom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Likväl - dygnet har 24 timmar. Hur vill du använda dem?

   Radera
  2. Tyvärr måste jag hålla med dig anonym. Jag är själv en slav under onödiga aktiviteter som TV och slösurf. En digital stress som vissa förståsigpåare kallar det. Men jag jobbar på det, telefonen är inte alltid med och laptopen gick sönder så försöker undvika att skaffa en ny. En tidsbudget skulle nog passa mig, att kvarvarande datorn slocknar efter en timmes slösurf. ;)

   Radera
 2. Intressant inlägg. Imponerande att du får ihop 1,5 timmes träning varje dag. Själv har jag fullt sjå att få ihop 1 timme fem dagar i veckan, utan barn ska tilläggas ;)
  Inlägget påminner om Herr Minimalists blogginlägg om "den optimala morgonrutinen" där han försöker förstå var dygnets första vakna timmar egentligen tog vägen :) det ser enkelt ut i teorin men desto svårare i praktiken.

  http://minimalisterna.se/den-optimala-morgonrutinen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är oerhört kvick på morgonen - femton minuter från uppstigning till jag lämnar hemmet. :)

   Radera
  2. Det må jag säga var effektiv morgonrutin du fått in! Vad hinner du då av följande: dusch, övrig hygien, kläd-vela ;) , klä sig, laga frukost, äta frukost, borsta tänder, pussa hejdå?

   Radera
  3. Klä mig, borsta tänderna och på med jackan! :)

   Radera
 3. Tycker budgeten missar att ta hänsyn till en stor post, nämligen ätande. Både när det gäller arbete (de flesta "måste" använda 30-60 minuter till lunch, iofs kan man göra något annat med men det beror ju på var man jobbar och helt valfritt blir det ju sällan) och hemmet tar det ju en del tid i anspråk, särskilt med små barn hemma. Iofs umgås man ju en del under tiden men jag är lite nyfiken på hur du planerat in ätandet i denna budget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag glömt, liksom. :/

   Radera
  2. Äta bör man annars dör man ;)

   Radera
  3. Håller med Fru Minimalist ;) Som sagt, som småbarnsförälder ställer det till det. Egentid minimeras till 0 :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg