Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Årets julklapp enligt Per

Denna värdeladdade julklapp - som en gång började som ett skämt men numera är hårdvaluta och driver runt delar av konsumtionssamhället. Handeln utser 'årets julklapp' som är något som tros sälja bra och vara något av en nyhet. Det talas om att det blir en råsaftscentrifug i år, alltså en elektrisk makapär som snart stuvas undan i ett skåp eller på vinden. Precis så som bakmaskinen från 1988. Nej, då föredra jag mössan från 2003 eller en upplevelse från 2008. Önskar du dig en saftmaskin?

Jag var på en barnjulfest igår där alla barn fick en julklapp för tjugo kronor. Barn gillar att få och öppna paket. Innehållet lär dock ligga och samla damm eller snabbt städas ur huset av föräldrarna. Mycket plastskräp blir det på julfester.

Av firman fick jag ett så kallat gåvokort där jag kan få välja vad jag vill ha själv. Exempel på produkter är en pläd, gratängform, vinglas, handukar och termoskanna - saker vi har minst en av redan. Men det ska ges något. För min del kunde de lagt pengarna på min pension istället. Jag tittar och tittar på kortet men vet inte vad jag minst av allt inte vill ha. Jag tror att firmaklappen hamnar hos Erikshjälpen.

'Årets julklapp' har jag funderat ut på egen hand. Jag rekommenderar den varmt till er alla. Den är billig dessutom. 'Årets julklapp' blir absolut ingenting alls. Fördelarna är många. Du slipper jaga ikapp klappen i varuhuset, du behöver inte slå in den och få ångest över om den faller i god jord. Mottagaren blir också nöjd som slipper fler prylar i sin bostad, inte behöver be om kvitto för att byta eländet, inget som behöver sättas ihop eller kräver batterier eller montering och inget att känna sig skyldig över som man inte gillade eller ville ha. Alla vinner - varje gång. Att ge bort absolut ingenting borde bli 'årets julklapp' men det lär inte handeln tjusas av.

Vilken är din egen 'årets julklapp'?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. God Jul PerPenning
  Tack för alla trevliga och tänkvärda inlägg ....
  Alltid roligt att läsa

  Stäng ner Jobbet idag ....
  J

  SvaraRadera
 2. Årets julklapp är som alltid väl fred och kärlek - definitivt något man inte hittar i butikshyllan. Vi fick presentkort på fisk och skaldjur från jobbet, sådant gillar jag. Ska man nödvändigtvis köpa något till andra vuxna tycker jag att man ska satsa på ätbart eller drickbart. Men jag hade nog uppskattat ett sådant där presentkort som du fick också, jag behöver en ny kastrull :-) Jag antar att det beror på var man befinenr sig i livet, om köksskåpen är fulla eller inte.

  SvaraRadera
 3. Jag har under många år, till jul och födelsedag, önskat mig just detta. Ingenting. Ofta får jag precis vad jag vill ha och då blir jag väldigt glad.

  En själsfrände?

  SvaraRadera
 4. Även jag är en av de som redan har det mesta.
  När jag får frågan vad jag vill ha så säger jag.. "något att dricka eller något att äta"
  Då blir det inte så många fler prylar som ligger och skräpar.

  Besser

  SvaraRadera
 5. Jag är glad över att på mitt jobb kan jag välja om jag vill ha en julklapp eller inte. Förra året kunde jag välja ett nytt strykjärn då mitt tidigare gått sönder. I år är det inget jag behöver och jag väljer att skänka pengarna till välgörenhet istället för att jag ska få en hyllvärmare.Väldigt skönt att inte behöva få, bara för att få.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag låter som en arbetsgivare i min smak.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg