Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

En sista dag


Oavsett hur årets sista börsdag artar sig på måndag så blir 2013 ett utmärkt börsår. Med en tjugoprocentig uppgång för OMXS30, lite drygt, så klassas det trygga sparkontot ut med råge även om man valt en enkel indexfond att spara i. Utan att ännu ha gjort en årsanalys så kan jag med säkerhet säga att trettio procent når mina portföljer sammantaget. Att ha klivit ur med trettio procent av kapitalet för förmån för en obligationsfond kanske både var fegt och klokt men jag kommer inte att sörja ifall börsen tar nya kliv uppåt under 2014.

Jag är färdigköpt i aktier för ett bra tag framåt. Om inte börsvärlden imploderar inom kort kommer jag att ligga kvar i en 70/30-fördelning och bygga upp en likvid för framtiden. De svenska börsbolagens vinster i förhållande till börsuppgången har inte hängt med ännu så jag tror att detta är en sund strategi. Så länge min obligationsfond presterar bättre än vad våra bolån kostar så ligger pengarna kvar - i annat fall får vi se om en engångsamortering kan bli aktuell. Får jag säga att jag känner mig nöjd?

14 148 kronor - så lite kapital tillförde jag under 2013 till portföljerna. Utrymmet hos denna barnfamilj blev inte större än så. Något för de yngre, barnlösa börshajarna att fundera kring inför framtiden? 6 711 kronor stannade årets utdelning på efter skatt. Inte mycket men pengar likväl som får stanna inom 'systemet'. För 2014 har jag förhoppningar på ett något större belopp in i portföljerna men den kalkylen återstår att göra.

En tröst för 2014 är den fortsatt låga inflationen som kan ge oss en nettoinkomstökning trots relativt låga förhoppningar. Jag sitter idag en aning 'fast' i min arbetssituation och vill se en markant bättre konjunktur så att arbetsmarknaden ljusnar. Ett fast jobb fnyser man inte med näsan åt dessa dagar.

I grafen ovan visar jag enbart de glidande medelvärden som jag följer - jag har tagit bort 'den brusande' börslinjen. Det ser hyfsat ut, tycker jag. Dödskorset är då långt borta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg