Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Inte så

En härlig barndom. Villaidyll med söta små radhus där vi barn sprang mellan varandras hem och gick in och ut hos varandra lite hursomhelst. Underbara sommardagar med sol, bad och lek, alla vi vänner tillsammans. Harmoni och lycka, inga bekymmer utan bara ett enkelt liv. Tyvärr var det inte mitt. Nej, så var inte min uppväxt och jag kan ibland längta efter att den såg ut så, en gång för länge sedan. Nej, det var inte så..

Min barndom har inte mycket med lycka att göra. Det är fortfarande svårt att tänka på den och när jag väl besvärar mig med att göra det slutar oftast resonemanget med en enda tanke - var det något fel på mig? Svaret på den frågan har jag inte då den ibland förföljer mig även i vuxen ålder. Att alla våra erfarenheter genom livet påverkar och färgar oss, det är ingen lögn. Vi reagerar - och agerar - på de olika intryck som sköljer över oss varje dag, baserat på en lycklig eller förlorad barndom. Att inte ha makten över de reaktionerna är dessvärre att inte heller ha sitt eget öde i sina händer. Därför måste jag, vare sig jag orkar eller ej, ta makten varje dag över mitt livs historia.

Att önska att färden en gång började annorlunda och att resan sedan skulle tagit andra vägar, det är fruktlöst och meningslöst, det vet jag. Men likt en ängel och en djävul på höger och vänster axel kan en bra eller dålig tanke bestämma färdriktningen denna dag - och nästa. Och nästa.

Som litet barn är du utlämnad. Du har ingen beslutsrätt över ditt eget liv och inte heller förmågan. Ditt självförtroende, din självkänsla och ditt 'jag' är i huvudsak i händerna på din familj och de vuxna och barnen i skolan. Du drejas likt en lerklump till något vackert eller något helt misslyckat och värdelöst. Hur din tur och lycka har sett ut i begynnelsen av ditt liv blir, vare sig du vill eller ej, en spegel som du ständigt och jämnt tittar i, refererar till och jämför med. Tryggheten du har idag, eller den du saknar, beror av den färd du leddes in på en gång.

Inget gör mig mer ont än när barn far illa. Någon som mobbas eller väljs sist i fotbollslaget. En elak kommentar från en 'klasskamrat' eller ett nedlåtande förebrående från en förälder. När min son säger att han  inte kan eller förmår. När min dotter fäller tårar över att inte räcka till i skolarbetet. Nyheterna tär på mig - barnsoldater, svält och krig. För mig är och förblir sådant ett öppet, varigt sår som jag vet aldrig kommer att läkas. Barn är utlämnade till andras godtycke. Det är för jävligt.

Det blev inte så för mig. Inte så som jag idag önskar att det skulle varit.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Starkt att berätta om detta även om du bloggar anonymt. Känner igen mig till viss del.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg