Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Investeringen som en lek

Jag talade med en god vän häromdagen som har ett stort intresse för att handla med aktier. Hennes perspektiv är dock annorlunda då hon ser det hela mer som ett spännade spel än ett sätt att förbättra sin privatekonomi. Jag klandrar henne inte då det absolut inte går någon penningnöd på henne. En förlorad hundratusenlapp för henne känns knappast och skulle det vara en miljon som går upp i rök så svider det endast. Nu sker dock detta sällan och en förlorad miljon blir ofta två nya istället inom kort.

Min vän investeraren intresserar sig inte alls för fundamenta utan handlar enbart utifrån teknisk analys och vart trenden för ögonblicket tycks blåsa. RSI är en av de viktigaste parametrarna enligt henne och hennes affärer är ofta korta - mindre än några timmar - men med stora belopp.

När jag berättar att jag valt att sälja ungefär trettio procent av familjens innehav och säkra dessa i penningmarknadsfonder förstår hon mig inte alls. För henne är varje dag ett kasino och varje slant en lottsedel - där dock hennes odds beror av hennes skicklighet. Ja, kanske poker är en bättre jämförelse?

Utdelning är för henne helt ointressant, dels för att hon äger aktierna så kort tid, dels för att hon blott ser utdelningen som att pengar 'tas ut ur spelet'. Jag tror att hon gläds lika mycket åt att lyckas göra rätt som åt att tjäna pengar. Det är väl det som är tjusningen med just spel, gåtor, kluringar och korsord - att få till det - att lyckas.

Finns det några rätt eller fel? Det är inte finare eller mer rätt att investera via fundamenta än via marknadens svängningar. Istället handlar det väl mer om vad som intresserar en - och något man därför också blir bättre på? Samtidigt så har ju mer än en förlorat stora pengar på daytrading. Men det gäller ju också dåliga aktieråd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Det är det oväntade som ställer till problem på börsen, inte det väntade. Därför är det inte meningsfullt att försöka räkna ut vad som ska ske. Börsen är inte dyr förrän den dagen då trenden börjar vika nedåt och därför är det inte optimalt att sälja om inte kurserna börjar vika ner.
  Teknisk eller fundamental analys har båda sina förtjänster men man bör aldrig göra något förrän man får bekräftelse i kursen.
  Din vän tjänar pengar på att hon är snabb med att sälja om kursen går åt fel håll. Detta är nyckeln. Låter enkelt men är svårt att göra med systematik och utan psykologiska låsningar.
  Detta är vad jag har lärt mig genom åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, absolut. Att trada kort kräver i princip att koll på börsen varje minut, så som min vän tradern. :)

   Radera
 2. Det är svårt det där att skilja på spekulation och investering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, likväl så anses det senare lite 'finare'. :)

   Radera
  2. Tror det är mer accepterat i Sverige att ha spekulerat till sig sina pengar via lotto, hästar eller aktier, än att man har investerat sig till ett kapital. Det senare väcker Janten i oss på ett helt annat sätt.

   Radera
 3. Kvinnor investerar mycket och gärna, men de placerar pengarna i något som betyder mycket för dem. Om det är meningsfullt är många beredda att ta stora risker.

  Vad som ligger i begreppet meningsfullt varierar från person till person. Några sparar för familjen, andra i linje med sitt samvete. Varje kvinna kan ha sin beskrivning.

  Även om kvinnor är framstående investerare skulle de säga att de inte var särskilt bra om någon frågade. De skulle säga att de behöver lära sig mer.

  Din vän är bra på att investera. Jag tror att det handlar om investeringspersonlighet.
  Och att man har en bra privatekonomi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, din beskrivning liknar inte alls denna kvinna! :D

   Radera
 4. Allt som vi småsparare sysslar med på börsen är spekulation. Vi har olika placeringshorisonter men syftet är gemensamt, att tjäna pengar.

  Den som investerar köper in sig i ett bolag för att få inflytande över verksamheten. Sen kan det yttersta syftet vara att sälja och tjäna pengar, men inte nödvändigtvis.

  Man inte säga att kvinnor generellt är bättre placerare än män. Möjligtvis är de försiktigare vilket skulle kunna vara gynnsamt på sikt men det gäller ju för försiktiga män också.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg