Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Julklapp med brasklapp

Idag har jag packat in julklappar. Trots nogsam kontroll på både budget, paketinnehåll och klappantal känns det inte helt återhållsamt. Barnens presenter räknas i tusenlappar och övriga julklappar till åtminstone ytterligare tre femhundringar. I år har inget oönskat inhandlats eller emballerats i färgglatt papper utan jag är nöjd med både tanken som räknas och slantarnas utväxling. Att det mesta kan köpas efter julafton till lägre prislapp är dock en aning besvärande men en av reglerna i detta spel.

Familjen Penning är inte obeställda men juletid är en ansträngning i privatekonomin. Pressen finns där att julens attribut ska vara precis så vackra och påkostade som de bara kan bli. Samma press upplever många av oss och då speciellt föräldrar - julen ska vara barnens tid.

Begränsade medel har vi alla men vissa i synnerhet - ensamstående, sjuka och arbetslösa. Viljan att ge sina barn en dräglig jul kommer tyvärr ofta på skam. Julen är en svår tid för barn som lever i fattigdom. Julklappar blir otänkbara då maten på bordet i sig är knapp. Men avsaknad av presenter är i sig inte problemet utan känslan av utanförskap. Barn vill vara som andra barn och när skolan börjar igen efter jullovet så jämförs julklappar och det berättas om vilka äventyr som upplevts. Att inte ha något att visa upp eller berätta om är smärtsamt.

Fryshusets projekt 'Barn till ensamma mammor' är ett beundransvärt och viktigt stöd för många familjer, inte minst kring jul. Under året anordnas utflykter, badhusbesök med mera kostnadsfritt för ensamstående mammor och deras barn och under denna årstid även en härlig julfest! För mödrar som saknar möjligheterna att ta med sina barn på aktiviteter eller köpa klappar är detta en oerhörd hjälp.

I Malmö anordnades julfesten den femtonde december och mer än femtio familjer deltog. Det är väl egentligen sådant här som är julens sanna budskap? Att hjälpa en medmänniska?

Detta lilla videoklipp kanske en del av er minns ifrån filmen 'Den enfaldige mördaren'? Lite eftertanke ger den allt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Julen är barnens tid sägs tid. Nu vet jag inte om det är julklapparna som är avgörande här, men såklart skall barnen ha klappar. Vuxna emellan tycker jag man med gott samvete kan avstå. Något annat man kan avstå är alkoholen. Julen är även supandets tid och många trevliga sammankomster förstörs av detta. Vart femte barn lever i ett hem där det förekommer alkoholöverkonsumtion. Låt även julen vara barnens tid i detta avseende.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En riktigt vit jul, det vill säga.
   Barnen kommer alltid i kläm..

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg