Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Spara pengar i jul


Det finns en tillfredställelse i att spara pengar - i bemärkelsen att få samma sak men för en mindre penning. Så som elektricitet, studielånsränta, nyårsraketer, bilservice och bolånsränta som detta inlägg handlar om. Och matlåda!

Idag fick jag den första elräkningen ifrån Telinet Energi, det bolag som vi bytte till från och med den första november. Äntligen var vi ur det 24-månadersavtal som vi tyvärr tecknade då vi flyttade in i vår nya bostad. Då handlade det om att säkra priset för att ha kontroll på kostnadsmassan, idag ter det sig bara som ett dyrt misstag.

1 723 kronor kostade elektriciteten för november, en slant mindre än E.ON:s faktura för oktober på 1 822 kronor. Gjorde dock en beräkning på vad novemberfakturan skulle legat på med det gamla avtalet, nämligen 2 450 kronor. Drygt sju hundralappar sparades därmed in denna månad. Det lär bli tusenlappar under vintern.

Den lägsta räntan någonsin på studielån är ett faktum för 2014. Blott 1,2 % där jag hade räknat med en högre ränta än för 2013. Ja, min bedömning på 2,4 % för 2015 lär komma på skam, det med. Jag kommer att bli skuldfri från studielån under 2018 så som det ser ut idag. Det blir en finfin löneförhöjning det året med dessa extra 4 % i utebliven CSN-reglering. Fru Pennings kalkyl ser dystrare ut då hon dels har lånat mer än jag och dessutom tidsvis haft låg inkomst - 2024 eller 2025 är hennes skuld reglerad gissningvis.

Nyårsraketer har inhandlats för nittionio kronor via Lets Deal. Billigare än så lär det inte bli. Jag har nyttjat Lets Deal för bland annat bilservice den senaste tiden - vad sägs om en komplett oljeservice för 990 kronor?

Riksbankens sänkning av styrräntan påverkar inte oss omedelbart då vår tremånadersränta har brytdatum den 1 februari. 2,66% har Handelsbanken nu sänkt till och med vår rabatt på 0,45% får vi vår lägsta ränta någonsin under alla de år vi haft bostadslån. Drygt tolvhundra kronor på året, det tackar vi för. Alla pengar är pengar, även de små beloppen ackumulerade över tid.

Matlåda har jag mer eller mindre lagt mig till med. Åttio kronor kostar en lunch ute och det blir mycket pengar på året. Dessutom tycker jag att lunchen ute många gånger är halvdålig samt att det för mig är för mycket mat, jag blir bara trött på eftermiddagen av stora portioner. Hur mycket sparar jag då? Jo, en semesterresa till solen, en helt ny garderob, en femtiotummare till TV eller drygt sjuttontusen kronor. Valet blir lätt - rester från middagen hamnar i en liten plastburk och medtages.

Att få ut mer av mindre, det är ju precis så som Warren Buffet säger: priset är vad du betalar, värdet är vad du får. Detta gäller allt, inte enbart investeringar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Ca Beräkning av CSN Räntan
  Statslånränta 3 år tillbaka - 1 procent
  2011=2,65
  2012 =1,49
  2013 =2,09
  =6,23/3 =2,07 - 1 = 1,1
  2014 =1,2 procent
  vad jag tror
  2015 = 1,5
  2016 = 1,9
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tankar - jag fyller på med min idé om 2017 på 2,1% och 2018 också 2,1%. Sedan sjunker räntan igen. :)

   Radera
 2. Låter som att ni har en ganska hög bolåneränta! Vi har fått erbjudande om 2,2% innan räntan sänktes nu så den lär bli lägre till och med. Och vi är förstagångslåntagare som inte går in med 15% i kontantinsats ens... Har inga topplöner heller utan ytterst medel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hög ränta? Det tycker då inte jag. 2,21% med låneskydd tills 65 år är väl utmärkt? Hur stort lån tar ni och har ni topplån till?

   Radera
  2. Hmm, då är nog jag en väldigt dålig förhandlare.
   Vårt lägsta lån ligger 0.27 procentenheter under SHB:s listränta för 3-månaders, vilket skulle betyda 2.39% om vi hade ny period nu.
   Vi är nu nere på 54% belåning, baserat på priset för huset, vilket jag tycker borde betyda att vi är en relativt "säker" kund.
   (Vår snittränta ligger nu på ca 3.7% på det totala bolånet fördelat på fem olika bindningstider.)

   /TE

   Radera
 3. komplett oljeservice gör man själv, om man aldrig har gjort det förut så finns instruktioner på youtube eller google. då sparar men en större slant och lär sig troligen något praktiskt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm.. jag anade att just DU skulle kommentera! ;)
   Jag. Hatar. Bilar. Och att serva dem!

   Radera
  2. hehe :) ja men då är det väl okej när man bara betalar en 1000 lapp

   god hjul på dig :)

   Radera
 4. Sänkt CSN ränta var en fin julklapp. Jag siktade sedan på att bli av med mina till 2020, kanske kan bli lite tidigare nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir en dag väl värd att fira! :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg