Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Stamgäster

Att spara i undermåliga produkter är dåligt. Det bör man sluta upp med. Det tycks inte fungera så väl att vara en passiv sparare i en aktivt förvaltat fond, åtminstone inte om den levereras av Swedbank. En miljon fondsparare har slantar i bankens Allemansfonden och Kapitalinvest, två fonder som marknadsförs så som aktivt förvaltade men som under mer än tio år inte förmått att prestera över index. Årligen betalar dessa fondsparare en miljard i förvaltningsavgifter. Mer än magstarkt?

Efter att denna nyhet rullades upp i Svenska Dagbladet har det av förståeliga skäl varit mycket tyst från Swedbank Robur. Aktiespararna har nu valt att stämma Swedbank. Man är helt enkelt intresserade av att pröva ärendet juridiskt - har detta verkligen gått rätt till? I genomsnitt har fondernas sparare sjuttiotusen kronor placerade i mycket dyra 'indexfonder', pengar som arbetat betydligt bättre på annat håll. Roburs VD Tomas Hedberg hukar så gott han kan i skottlinjen.

Fonder är egentligen väldigt enkla att analysera. På Morningstar är det bara att söka fram de som man önskar att titta på och sedan jämföra. Intressant är självfallet avgifterna. I jämförelse med exempelvis Avanza Zero, en passiv indexfond, som är avgiftsfri kostar Allemansfonden och Kapitalinvest 1,42% per år. Normanbeloppet, som Morningstar också visar, är vad den sammanlagda kostnaden i fonden blir under 10 år om du sparar en tusenlapp per månad. För Avanza Zero är kostnaden ingen alls medan du i Roburs fonder betalar drygt 12 000 kronor under perioden!

I en snabb, oprecis okulär besiktning kan jag se att Avanza Zero har presterat 135 % i avkastning under de senaste fem åren, fonden har inte funnits i tio år, därav urvalsperioden. 90 % respektive 75 % är Roburfondernas facit.

Många arga sparare har vädrat sina känslor hos Aktiespararna. Det är förståeligt. Swedbank bör skämmas. Men spararna har också ett ansvar. Lita inte på bankrådgivarna. Lita till dig själv. Var klok, sluta att vara stamgäst i eken. Flytta dina pengar till bättre boplatser.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Problemet med Roburs fonder är inte att de kostar utan att de underpresterar. Det finns exempel på dyra fonder som går mycket bra. Avgiften är ju redan dragen i kursen så det är lätt att jämföra olika fonder.

    Om det är otillbörlig marknadsföring är det däremot allvarligt. Sen är jag förvånad över att så få personer intresserar sig för sina besparingar när alla är överens om att de har så stor betydelse. Alla har lärt sig läsa i skolan, alla skulle också kunna lära sig om privatekonomi där.

    SvaraRadera
  2. Jag har ett inlägg om det här om skolan. "Alla skulle också kunna lära sig om privatekonomi där" men skolan är dålig på det. Läs gärna det inlägget:
    inlägg: Nordea: Vi lär ungdomar om privatekonomi

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg