Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Investeringens vägskäl

Häromdagen så hade vi ett nytt rekord på värderingen av Stockholmsbörsen. Tutblås och trumvirvlar. Betyder vad? Inget egentligen, blott en värdering i stunden. Och förhoppningar på framtida vinster. Investerare och privatpersoner har uppenbarligen inhandlat värdepapper, något jag själv låter bli. Värderingen är för hög för mig och ett nytt rekord innehåller mycket psykologi - är toppen nådd nu? Likt alla bubblor, för börsens värdering är före verkligheten en hel del, så kan några tryck på säljknappen generera en lavin av försäljningar. Att, så som Warren Buffett, fokusera på enskilda bolag istället för hela index kan te sig lugnande.

Det är nu som aktietipsen flödar och dagstidningarna har artiklar i ämnet. Vad ska man satsa på? Vilken aktie är den rätta? En lång räcka med tankar, idéer, förhoppningar och girighet, inte minst. Det gäller att binda fast sig vid masten och inte låta sig sköljas med i vågorna. Frågan man bör ställa sig är: varför investera?

Oavsett skäl så bör du åtminstone ha ett. Du bör definitivt inte investera om du inte vet vad du gör. Inte heller om du är inne på snabba pengar, fått ett tips av taxichauffören eller bara 'tror' att marknaden är på väg upp. En investering betyder kort och gott att generera mer pengar vilket därför förkastar bilköp och bostadsbelåning som sådana. Ogenomtänkta aktie- eller fondköp tenderar att bli icke-investeringar.

Investeringar är i sig vackra ting. En summa pengar du avsätter i en investering istället för konsumtion arbetar för dig, inte mot dig. De sköter sitt arbete utan knot och skapar fler och mer pengar. Investeringar gör dig alltid rikare på sikt. Det gäller bara att motivera sig varför man ska spara slantar till att investera istället för att leva loppan från löning till löning.

Att via investeringar bli privatekonomiskt oberoende kan hjälpa dig med många saker. Du kan välja att gå i pension tidigare om du önskar så. Eller våga byta jobb. Kanske starta en helt ny karriär? Köpa bil utan lån. Resa mer och längre. Bli en filantrop. Ja, listan kan bli lika lång så som fantasin tillåter. Motivationen kan ligga i att frambringa mål som ligger en varmt om hjärtat och sedan bygga en plan i en budget.

För mig är privatekonomiskt oberoende det som leder mig till valfriheten att styra mer över mitt liv och min högst begränsade tid. Det är väl därför som det också kallas ekonomisk frihet?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg