Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Medelandersson

Det måste vara riktigt roligt att arbeta på Statistiska Centralbyrån. Speciellt roligt måste det vara att få ynnesten att skriva Statistisk årsbok - en skrivelse kring all möjlig statistik om Sverige och svenskarna som tas fram. Ända sedan 1914 har årsboken producerats och den finns att läsa på denna länk.

Kapitel som intresserar mig mest behandlar näringsverksamhet, hushållens ekonomi och finansmarknaden. Att läsa tabeller är inte något för alla men ganska mycket värde finns det i att jämföra år med varandra för att möjligen se en trend. Till exempel att medlemsantalet stadigt minskar i a-kassorna, att kvinnors löner inte kommer ikapp männens och att de svenska förmögenheterna fortsatt ligger låsta i fastigheter och bostadsrätter. Männen i Sverige tar 36% av VAB-dagarna och det ligger still sedan 2006, vi tar ut åtta sjukdagar om året, BMI bland vuxna ökar stadigt och allt fler äldre bor hemma vara sig de vill eller ej. Mycket ryms i statistik och du kanske hittar något du finner spännande?

För dig som snart gäspar i läsningen så finns det roligaste kvar - kapitlet om Medelsvensson. Här finns allt som är spännande om den genomsnittlige svensken - som inte heter Svensson utan Andersson, minsann. Familjen Andersson består av Anna Andersson, 42 år, och Karl Johansson, 40 år. I familjen finns också sonen Filip, 14 år, och Julia, 11 år. Båda barnen har eget rum och både mobiltelefon, cykel och egen dator. Filip har dessutom en TV på rummet. De bor alla i en villa i en tätort och taxeringsvärdet är 1 494 000 kronor.

Privatekonomiskt så har Medelanderssons det bra. Båda har arbete - han i tillverkande industri och hon inom vården. Inkomsterna uppgår till 59 705 kronor per månad och utgifterna till 35 000 kronor under samma tid. Boendet tar dock en fjärdedel av de totala utgifterna. Familjen har en personbil -99 och kör 1 200 mil om året med den. Familjen har också tillgång till ett fritidshus. En liter vin och 1,3 liter starköl konsumeras per vecka av de tvenne föräldrarna. Ja, det finns mer skojig läsning.

I verkligheten finns förmodligen inte en exakt medelsvensk. Samtidigt så ger statistiken en bild av hur majoritetsdelen av svenska folkets vardag och leverne kan te sig. Vi är alla olika och vill väl dessutom känna oss unika. Svenska folket är dock fortsatt relativt homogent - på gott och ont.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Fattigbonddräng är helt klart väldigt långt ifrån medel..... kanske rent av unik. Om det är bra eller inte, är nog bäst att låta andra avgöra. Tack för länken kul läsning!!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg