Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Tröstens trast

Lämnade bilen på planerat underhåll. Jag visste i förväg att det skulle bli dyrt. Stag, länkarmar och fjädrar. Stift, avgassystem och remmar. Mycket mojänger för att få en vagn att rulla vidare, speciellt med nittiontusen mil på mätaren. Överräckte nyckeln till mekanikern som hade en förstående min.

Vandrade sedan till jobbet. Ingen vacker väg. Längs med tågspår, under viadukter och tvärs över rondeller. Vaksam och följsam då trafiken var hård i pendlingstimma. Ljudbilden ett enda sorl av surrande motorer och gummi mot asfalt. Siluetterna mot morgonhimmeln bara skorstenar, fabriker och kontorshus. Efter ett tag stod jag inte ut, valde en annan väg bort från trafikdånet. Förbi ett fult gammalt parkeringshus och längs med kajkanten, det var då jag hörde den.

En koltrast satt någonstans i närheten och sjöng så som den gör en ljum sommarkväll medan hans hustru vilar på äggen. En melodi med melankoli. Sedan tyst. Och så åter samma melodi men med en liten variation. Sedan tyst. Och åter sång. Tenore lirico?

Vem han sjöng för där mitt i stan, en bister januarimorgon, vet jag inte. Men sången från en koltrast går alltid rakt in i min själ. Den minner om så många sommarkvällar ända sedan barnsben fram till idag. Ingen fågel är för mig mer sommar än koltrasten. Tack, lilla tröstetrast för dagens stora händelse.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Vackert skrivet!

  SvaraRadera
 2. Jag försöker ofta ta en kort promenad under arbetsdagen för att "rensa huvudet", då får man lite perspektiv på pågående diskussioner och problem. Ofta får man små naturupplevelser eller får syn på människor man aldrig skulle se annars. Det kan verkligen rekommenderas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här! Behöver alltid lite luft efter lunch. :)

   Radera
 3. Självklart sjöng han för Per Penning ;-)

  SvaraRadera
 4. Jag hörde också koltrasten i tisdags, när jag väntade på landsortsbussen, vid resecentrum i Uppsala. Har jag aldrig hört här i januari förr! Det känns lite speciellt inombords, när man hör koltrastens sång. God fortsättning på det nya året!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg