Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Att våga vägra

Tiden är knapp och ska räcka till mycket - på jobbet, på fritiden och allt däremellan. Tid kan bara rinna iväg likt vatten mellan händerna om du inte har förmåga att fokusera. Jovars - att slappa i soffan framför TV:n är helt i sin ordning om du valt aktivt att det är detta du vill ägna tid åt. Men jag är övertygad om att i det allra flesta fall handlar det om en lättjefull inställning till tiden och dess krafter. Din produktivitet, det du kan mäta och jämföra med, är en viktig faktor att beakta.

Att förmå sig att hinna med saker och ting som du värdesätter handlar om just produktivitet. Och när vi vill vara mer produktiva så måste vi fokusera på det som är viktigast först eller mest intressant. Ett sådant fokus kräver förmåga att vägra.

Tjugofyra timmar per dygn och sju veckodagar är vad vi alla förfogar över. Av dessa bör vi sova minst sju timmar per dygn för att må bra och fungera under dagen. Det är bara att gilla läget - du kommer aldrig att hinna med allt du behöver göra eller som du vill göra. Du måste prioritera rätt. Bara för att en aktivitet är intressant eller om någon annan anser att du måste göra den - exempelvis på jobbet - kan det finnas utmärkta skäl till att vägra göra den. Att vara följsam eller vilja undvika konflikter får aldrig vara anledningar i sig.

Ta ditt jobb så som exempel - det har visat sig att om du väljer att säga att du 'inte kan' göra något så är risken mycket större att du ändå i slutänden utför aktiviteten - vare sig du vill eller ej. Däremot om du responderar med att du 'gör inte' det där som önskas bibehåller du fastheten i dina argument. För argument finns det alltid och vi talar alltså inte om arbetsvägran här utan meningsfullheten med uppgiften.

Om du likt mig är oerhört nyfiken på det mesta så måste du ha modet att vägra dig själv och därmed hantera en missad upplevelse. Med en prioritering i livet ger din vägran dig tid till de upplevelser som du värderar högre. Planlösa göromål resulterar i ett mindre rikt liv.

Att säga nej till människor du värderar och som därmed kan känna sig sårade eller besvikna är svårt. Detta behöver du hantera på ärlig grund - tala om varför du vägrar och att detta inte handlar om din respekt för personen ifråga då du har dina skäl. Att vägra har sina fördelar.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg