Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Bakom flötet

Sådana som jag, som arbetar i en producerande verksamhet och dessutom i en börsnoterad firma, vet saker som ingen annan utanför kan veta. Det är intressant i sig. Det talas om insiderhandel som bottnar i kunskap om en verksamhets intjäningsförmåga men det är inte det som jag talar om här. Mina tankar handlar mer om mänskliga aspekter som påverkar på ett sätt som ingen delårsrapport eller analys någonsin kan upptäcka.

Jag anser personligen att jag arbetar i ett företag i förfall. Det syns inte i rapporterna, nyheterna eller på stämmorna. Det skymtar istället i korridorerna, i folks blickar och i surfande på jobbsidor. Det märks i samtalen, i skämten och i ironin. Det tolkas i mötesetik, i uppgivenhet och i avstannad puls. Du kan köpa aktier i företaget baserat på alla fakta du kan få tag i och analysera dem till yttersta nit men aldrig se det som jag ser.

Kollegor som slutar, kollegor som väljer pension så fort det är möjligt, kollegor som går i väggen eller tar timeout. Konkurrenter som tar de bästa av företagets resurser och kvar blir de som gett upp. Produktivitet som rinner ut i rännstenen och ersätts med en evig loop av längtan till helg. En företagsledning som inte förstår sig alls på människor utan endast räknar huvuden, försäljningssiffror och EBIT. Där en viss desperation skönjas på HR-avdelningen som lanserar chefs- och medarbetarkurser. Kärnvärden karvas fram och prackas på personalen som inte bryr sig utan istället bidar sin tid i hopp om en bättre konjunktur.

Sådant här är viktigt, inte bara för oss som arbetar i företag, utan även för investerare. Det gäller att vara lyhörd. Företag som har nöjda medarbetare har inga problem med att exponera detta via undersökningar eller på sina hemsidor. De som deltar på Sveriges bästa arbetsplatser har all anledning att visa upp sig eller har förstått vikten av att göra det. De företag som är besvärade av missnöje håller en låg profil - om de tror att det antingen ska gå över eller om de gett tappt. Så som min arbetsplats och den finns inte heller med på listan och lär inte hamna där under överskådlig tid. En arbetsplats med nöjda medarbetare är definitivt en faktor att räkna med på nedersta raden i en analys av ett företag. Eller vad tror du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Nu blir man ju lite nyfiken på var du jobbar ;-)

  SvaraRadera
 2. Jag tror alla som läser ditt inlägg bli nyfiken på var du jobbar någonstans :)

  Du har helt rätt i det du säger, visst kan man sammanställa siffror och vrida och vända på statistik, men det som händer inom företags väggar betyder minst lika mycket i det långa perspektivet.

  Det kanske kan jämföras med att köpa aktier utifrån deras siffror, grafer och nyckeltal, eller för att man tror på deras affärsidé/produkt nu och i framtiden samt om företaget är flexibelt och kan utvecklas/ställa om vid förändring. För förändring är ju det enda konstanta ;) och de som vinner i längden är de som kan konsten att utveckla och förändra utifrån marknaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Speciellt verksamheter som är avhängiga av specialister så som konsulter är känsliga ang. personalfrågor. Därför investerar jag själv inte i sådana verksamheter (längre).

   Radera
 3. Här pratar vi om Philip a Fisher analys-nivå.

  Förresten den stora gäddan måste vara över 10 kg!

  SvaraRadera
 4. Självklart är personalens välmående en viktig faktor! Vill man ha ett A klass företag, måste man ha A klass anställda människor som trivs på sitt jobb. Så var det inte på mitt gamla jobb! Och det företaget är ett av nordens största företag och många i Sverige har/hade aktier i detta företag. Men som sagt, man har munkavle!

  SvaraRadera
 5. Lysande blogg som vanligt. Fortsätt så !

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg