Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Delpension

En mörk måndag i februari, det vill säga idag, har jag tittat lite på hur pensionssiffrorna ter sig efter ett förflutet år 2013. Det finns några intressanta konstateranden.

För min del består min framtida pension av tre delar - inkomstpension, tjänstepension samt premiepension. Fru Penning har ett litet eget pensionssparande men själv har jag inget sådant då jag inte alls trivs med den inlåsningseffekten på pengar.

För 2013 har min premiepension stigit med 22% i värde. Tittar jag på totalen så har de tre pensionshögarna tillsammans ökat med drygt 7%. Jag kan också konstatera att tjänstepensionen nu utgör 17% av det totala pensionskapitalet och att premiepensionen utgör 10%. Vid utgången av 2011 var dessa två delar 15% respektive 8%.

Sannolikheten att både tjänstepension och premiepension lär utgöra väsentliga delar i en slutlig pension är påtaglig. Vem vet säkert - kanske handlar det om 40% från tjänstepensionen och 25% från premiepensionen? Jag har ju stor påverkansgrad på dessa båda då jag har möjlighet att göra fondval. Det kan handla om tusenlappar varje månad så som framtida pensionär.

Att titta över sina pensionsplaceringar åtminstone en gång per år borde vara obligatoriskt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag kan inte mer än hålla med, vid min senaste pensionsgenomgång så visade det sig att PPM stod för 13,4 % och tjänstepensionen för 27,5%. Detta året fyller jag 34, frågan om de två "bara" kommer upp i 65% tills jag fyller 65.

  SvaraRadera
 2. Att tjänstepension kommer utgöra en betydande del är ytterst sannolikt därför lägger jag personligen ganska mycket energi på att välja de bästa möjliga fonderna (gärna indexfonder) för den del som går att styra. Eftersom jag själv är en ITP1 så blir jag intvingad i en aktie/räntemix på den traditionella delen av tjänstepensionen (50 %) men har i alla fall kunnat välja en mix på 60% aktier, 30% räntor och 10 % fastigheter - alltid något.

  För mig är tjänstepensionen redan den största delen, cirka 45% och jag har 32 år kvar till pension, om jag nu går vid 65 år.

  Inkomstpension = 43%
  Premiepension (PPM) = 9%
  Tjänstepension = 45%
  Privat pension (IPS) = 3%

  -cmj
  Trading the OMX

  SvaraRadera
 3. Ja det är synd att så få bryr sig om sin pension...gillar inte heller låsta pengar, tyvärr är mina låsta=(

  SvaraRadera
 4. Det är skönt att se någon som tycker som jag vad gäller att låsa in sina pensionspengar. Jag har inte i princip inte pensionssparat alls enligt bankens mått trots att jag är 30 och jobbar heltid sedan flera år tillbaka. Själv tycker jag dock att jag pensionssparar varje gång jag sätter in pengar på min aktie- och fonddepå :) utan att få några inlåsningseffekter. Vem vet huruvida jag lever när jag är dryga 60?

  Hur gör du med pensionssparande upp till det skattefria beloppet om 12 tkr/år?

  SvaraRadera
 5. Stort tack för era kommentarer. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg