Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

En tanke till tåls att tänka

Människans minne är kort - att lära av historien är ett underskattat ämne i skolan, på jobbet, i livet och på aktiemarknaden. 2013 var ett fantastiskt börsår medan 2014 har börjat trevande. Att aldrig vara nöjd är vår drivkraft och vår förbannelse i kombination så därför ställer sig investeraren som började sin bana i den stigande marknaden hur denne kan fortsätta att bli rikare då marknaden vänder nedåt?

Det finns av tradition många sätt. Ett sådant är att köpa guld som är en tillflyktsort vid oro på världsmarknaden. Ett annat är så kallad 'blankning' som i princip går ut på att låna värdepapper av banken, sälja dem och sedan köpa tillbaka dem vid en lägre kurs, lämna tillbaka aktierna och behålla mellanskillnaden. Bear- och Bullcertifikat är en variant på blankning som också kan användas. Teknisk analys är ytterligare ett sätt att via spåkulan leta efter tecken på vändningar. Värdeinvesterarens råd är att köpa billigt och att sälja dyrt. Alla har de olika potential men samtidigt också olika riskprofiler.

Vår största fiende i att utveckla våra besparingar är enligt min åsikt otålighet i kombination med girighet. En månad kan inte förflyta guppande horisontellt utan förändring, det blir tråkigt och ointressant - då kan vi känna vi måste agera på något sätt. Om vår portfölj gick upp med 25 procent förra året så vill vi gärna att den ska göra det i år med, helst lite mer än så.

Att vara medveten om dessa mänskliga svagheter så har vi åtminstone makten att mota Olle i grind (ser du det roliga i detta klassiska idiom, förresten?). Impulsen i att agera snabbt är aldrig genomtänkt - sov på saken och gör hellre en konkret plan. Att få en avkastning på sitt kapital på i genomsnitt 15 procent är mer än fantastiskt - allt över en bra bankränta är faktiskt okej och i princip omöjligt att missa.

Att förlora pengar är något vi ska undvika - tjugofem procents fall kräver trettiotre procents värdeökning för att kompenseras. För mig gäller en stadig uppgång över tid hellre än de snabba klippen. Hur resonerar du?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag har inga förväntningar om de stora klippen, en lugn och fin resa lite över bankränta och inflation och jag är helt tillfreds ( sen gör det inget om det blir mer). En mycket vacker bild du lagt in dessutom, helt i Fattigbonddrängs smak!

  SvaraRadera
 2. Jag har gjort mitt misstag med Nothland Resources och lärde mig att efter det att INTE jaga de snabba klippen längre. Som ovanstående skrev, en lugn och fin resa framöver....

  Mvh
  Ekonomisk Trygghet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa saker behöver man lära sig själv även om det kostar. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg