Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Ett dött lån är ett bra lån

Att det dröjer ett bra tag till innan våra bolåneräntor tar höjd igen anser de flesta. Det talas också om en nedjusterad normalränta som inte länge är 4 eller 5 procent utan snarare runt 3. Ett råd som är i ropet är att spara mellanskillnaden i aktuell ränta och 'normalränta' för de kommande åren. Däremot gör det direkt ont i mig när jag läser att familjeekonomen Bodil på Ikanobanken tycker att amortera är ett sämre alternativ än att spara till framtida räntehöjningar. Skärp dig, Bodil! Generellt så är jag trött på alla dessa pseudosäljare som kallar sig familje- eller sparekonomer. Hemberg - klipp dig och skaffa ett riktigt jobb!

Amortering eller sparande är alltid en räkneövning och inget som ska tas lätt på. I vår egen privatekonomiska bubbla har familjen Penning en månadsamortering på 5 000 kronor. I takt med att vår bolåneränta har fallit har den lägre räntekostnaden sparats i en ISK. Under det fina börsåret 2013 avkastade dessa pengar, som då låg i en femklövers fondportfölj, skyhögt över vad en höjd amortering skulle gjort så valet var enkelt.

I år har vi med tanke på den höga börsnivån valt att inte göra förnyade köp i aktier utan istället satt 'nya ränteslantar' i en avkastningsfond - Cicero avkastningsfond. Då måste det räknas på vad som är mest gynnsamt eftersom avkastningen är betydligt lägre.

Om fonden avkastar 5% årligen, vilken kan te sig sannolikt, blir avkastningen efter schablonskatt i vår ISK och fondens egen avgift 4,31%. Våra bolån av idag kostar oss efter ränteavdraget 1,55% och 2,23% årligen. I detta fall blir beslutet enkelt - även en säker avkastningsfond ger mer än en ren amortering.

En sämre utveckling i fonden och räntor på en procentenhet högre än idag kan dock får vågen att tippa över. Då är jag inte alls främmande för att göra en engångsamortering. I grunden vill jag ändå att vi har en amortering oavsett konjunkturläge - några ägg i olika korgar ser jag enbart som en god riskspridning. Att amortera är av godo - det kan aldrig vara något annat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hårda ord mot stackars Claes H..... :-)
  Helt rätt är naturligtvis ett dött (avbetalat) lån men det kommer man nog aldrig att få höra från finansmarknaden.
  Amortera eller sparande?
  Vilka faktorer påverkar i normalfallet och vilka faktorer är svåra att upptäcka men ändå viktiga för rätt beslut?
  Kul övning att ge sig in på, kanske även för Per?

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodar att du är lånebefriad, Besser1?

   Radera
  2. Rätt gissat..

   Radera
 2. Jag klipper gärna Claes helt gratis!! Är van att klippa kor och får, så vanan och handlag finnes.Det är bra att lägga äggen i olika korgar, men det gäller också att ha tillräckligt med ägg till alla korgarna som ska fyllas.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg