Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

God man

Finns det riktiga hjältar? Eller åtminstone vardagshjältar? Sådana människor som handlar oegennyttigt och istället väljer att göra nytta för andra?

Jo, det gör det, så klart. Alla har vi sådana stunder så därför är vi nog alla lite hjältar till mans. Kanske femsekundershjältar eller till och med minuthjältar. Men sedan så finns det de där andra, de riktiga hjältarna som är självuppoffrande bortom vett och sans. Eller så är jag bara lite avundsjuk?

En man som trodde djupt och innerligt på att alla människor har förmågan att utvecklas till goda människor var Ralph Waldo Emerson, filosof och författare. Ett av hans mest kända citat kring lycka handlar om att det i sig saknar mening:

The purpose of life is not to be happy. It is to be useful, to be honorable, to be compassionate, to have it make some difference that you have lived and lived well.

Ordet 'egoism' känner de allra flesta till men sällan dess motsats 'altriusm'. Altruism är självuppoffrande och osjälvisk generositet utan tanke kring belöning eller erkännande, vilket därför sållar bort lojalitet och pliktkänsla från begreppet. Altrusim ses därför med skepsis från olika håll - finns det verkligen människor som är sådana? Egoism är kanske lättare att förstå ur ett evolutionärt perspektiv?

Jag är naivt övertygad om att det finns altruistiska människor överallt. Historiskt sett finns det ju många exempel på det. Det sägs att skillnaden mellan en altruistisk människa och oss andra är att den första ser en människa där andra ser en främling. Det känns äkta, tycker jag. Äkta mänskligt och förtröstansfullt.

The only person you are destined to become is the person you decide to be.
Make the most of yourself for that is all there is of you.

Ralph Waldo Emerson

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg