Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Gräddan

Journalistiken i Sverige ter sig en aning vänsterhänt vilket för mig blir lite märkligt. Även om det inte syns på texterna så går det att läsa mellan raderna. Häromdagen fick jag bland annat höra nyheten i radio om att allt fler svenskar kan leva på sitt kapital och därmed inte behöver arbeta om de inte vill. På tio år har denna grupp blivit tre gånger så stor.

Orsaken till att det blivit så här tillskrivs att skattetrycket sänkts och att arvs- och förmögenhetsskatt avskaffats. En viss Jesper Roine, docent i nationalekonomi, ser en fara för sammanhållningen i samhället då man 'köper alla tjänster privat'. Vad är det här för dumheter?

För det första så handlar det om cirka 28 000 svenskar som minst lyfter 20 000 kronor från sitt sparkapital per månad. Någon normalfördelning redovisas inte men tjugotusen kronor är då ingen förmögenhet att ställa sig utanför samhället med. Dessutom så betalar denna grupp människor fortsatt skatt via sin konsumtion.

Bland dessa ekonomiskt oberoende människor är jag övertygad om att många sparat ihop sina pengar via vanligt lönearbete för att de önskat så. Denna valfrihet måste väl få finnas? Alla får lov att spara, det är en allmän rättighet. Alla kan också köpa fonder och aktier. Att bli ekonomiskt oberoende är en rätt vi alla har.

Nej, jag föredrar journalistik som inte hycklar utan är rättfram med sina åsikter. Till exempel de som vill förstatliga våra storbanker och dela ut härligheten till folket i än lägre räntor. Det är åtminstone äkta.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Det framgår inte riktigt i reportaget om de som har 20 tkr i månaden i kapitalinkomster inte yrkesarbetar eller om de bara kunde låta bli att yrkesarbeta (givet att deras levnadsomkostnader inte överstiger kapitalnettot). Det framgår inte heller om ökningen är inflationsjusterad, eller om skillnaden var särskilt stor mot just det år man jämförde med. Frågan är intressant, men den journalistiska nivån på reportaget är så låg att det går inte att dra några slutsatser alls.

  En intressant detalj är att om man som jag har en stor del av sitt sparande i sitt aktiebolag (egenföretagare med sparade vinster kombinerat med lägre lön än vad jag annars hade kunna ta ut) skulle välja att gå i pension skulle jag kunna fortsätta ta ut lön i många år. Men i statistiken skulle det se ut som att jag yrkesarbetande precis som tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller med och anser att detta mer är ett politiskt riktat buskap än värdefull journalistik.

   Radera
 2. Hej! Jag håller helt med dig. Nyheter av den här typen bli ganska meningslösa eftersom det saknas så mycket information om själva undersökningen. Jag försökte googla fram mer data men lyckades inte hitta mer. Jag har själv målet att leva på utdelningar i den nivån inom några få år på ett kapital som jag sparat ihop under många år och jag tror varken att jag kommer att stå utanför samhället eller köpa tjänster. Snarare tvärtom - mitt mål är att leva på mindre och bidra mer till samhället genom frivilligt arbete etc. Och givetvis fortsätta betala skatt på mina kapitalvinster...
  /RB50

  SvaraRadera
  Svar
  1. RB50, du skapar din egen ekonomiska frihet, inte frihet ifrån världen. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg