Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Spela med

Idag var det storbankens dag. SEB och Handelsbanken presenterade sina rapporter och det var muntra tongångar. Handelsbankens styrelse föreslog dessutom en extra utdelning vilket innebar 16 kronor och femtio öre. Så som aktieägare och bolånetagare i denna bank såg jag aktien stiga med nästan 4 procent idag.

Kritiken har inte låtit vänta på sig. Bland annat så har finansmarknadschef Peter Norman i skarpa ordalag låtit storbankerna veta att de inte tar sitt samhällsansvar då de hellre delar ut vinsten till ägarna än förser småföretag med krediter till skäliga villkor. Och det är kravet på 15 procents avkastning han vänder sig mot och hotar ilsket med hårdare kapitalkrav.

Villaägarnas riksförbund är också kritiska och menar att bankerna är färdigkapitaliserade då tre fjärdedelar av vinsten kan gå till aktieägarna och att höga bolånemarginaler inte längre är motiverade. Bolånekunder i Sverige av idag känner sig ofta lurade och anser att vinsterna i bankerna borde ge lägre räntor.

Men bankerna är företag som ska skapa mervärden åt sina ägare. Familjen Penning är också bolånetagare och gör också sitt bästa för att få en så låg ränta som möjligt. Så som en liten kompensation för räntekostnaderna är vi också aktieägare i Handelsbanken och att då får tillbaka lite slantar i form av aktieutdelning känns rimligt. Inget hindrar ju att bolånetagare blir delägare i sin egen bank - if you can't beat'em, join 'em.

Visst, jag håller med om att flera av storbankernas minnen av krisåren och stöd med skattemedel varit kort. Vilka verktyg som våra politiker kommer att ta till för att framöver domptera bankerna vet vi ännu inte så noga. Det är valår i år och utdelningar och bonusavsättningar lär bli en del av debatten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej Per.
  Visst hade det varit trevligt att sitta på SHB just nu med den utdelningen. Men för oss som inte var med och handlade under bankkrisen är det nog bättre att sitta på pengarna ett tag till... kriser kommer och går och även så i framtiden. År 2009 kunde man köpa SHB för omkring en hundralapp stycket, idag ligger den på 306 sek...
  Fin aktie jag gärna skulle ha i ryggan, precis som Lundbergsföretagen, men... som sagt, jag får avvakta och samla kulor under tiden. Tack för bra blogg i vanlig ordning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är böjd att hålla med. Helt fel tider att ta in bankaktierna nu.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg