Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Låna på villan

Är du villaboende, liksom familjen Penning, är sannolikheten stor att det i din brevlåda hamnar en tidning vid namn 'Vi i villa'. Denna skrift är en annonstidning ifrån Bonniers varvad med käcka reportage kring allt från bostad till trädgård. Jag har för det mesta tyckt att innehållet varit bra nog för att bläddra igenom och ofta har det funnits en och annan artikel som varit läsvärd. Annonserna kan också bitvis ge nya och fräscha idéer men oftast har de setts i andra sammanhang.

I det senaste numret så vill redaktionen på 'Vi i villa' tala mer om privatekonomi och pengar. Varför inte? Jag bläddrar snabbt fram till de sidor som avses och finner genast texten 'amortera rätt' i artikeln 'Bättre ekonomi 2014'. Swedbanks Ylva Yngveson menar där att du ska amortera - men inte mer än att du också kan spara. Ett bra råd, det är det. Men i perspektivet att de svenska hushållen mer än fördubblat sin skuldsättning över tio år ter det sig en aning vanskligare. Hur har vi hamnat i en situation där belåningen är dubbelt så hög och vi fortsätter att ifrågasätta amortering som viktig?

Idén, som allt mer tycks cementeras, att amortering ned till 75 % av vad du betalat för bostaden är fullgott. Andra rådgivare, som är lite mer försiktiga, menar att dessa 75 % ska spegla marknadsvärdet istället. Oavsett så anser jag att detta är för klena tilltag. Även om det kan te sig mindre rationellt så är en skuldfrihet ett önskvärt läge för mig. Familjen Penning amorterar dock inte blint utan enligt en plan vid namn 'Skuldfri snabbt' som har sitt ursprung i en excel-fil som heter 'Befriad'. Ni kan läsa mer om detta här. I korthet går idén ut på att minskade räntekostnader läggs som en amortering eller långsiktigt sparande.

I artikeln diskuteras seniorlån som en lösning på äldre dagar - detta är i mina ögon en förkastlig produkt. Att först ha amorterat av sina bolån för att sedan ersätta dessa med dyrare lån är en dålig idé. Därför är balansen väsentlig - att amortera är bra och i en kombination med ett sparande än bättre. Så som pensionär är en lånebefriad bostad men inga pengar över en trist tid. Hellre då lån kvar på bostaden men sparkapital att roa sig med.

Familjen Pennings bolån var per den sista december 2012 72 % av inköpspriset och minskar just nu med ungefär 2 % per år. Amortering tillsammans med sparande gav en balansförbättring på c:a trettontusen kronor per månad. För 2014 ligger prognosen på artontusen kronor. Tillgångar och lån delar säng - båda tillhör privatkonomin i sin helhet. En del av sparandet kan en vacker dag bli en del i en amortering beoende på hur förutsättningarna ser ut då. Med dagens siffror når vi break even mellan sparade slantar och lånade pengar om tio år. Däremot blir vi skuldfria först om 25 år med dagens amorteringstakt.

Nåväl, artikeln i 'Vi i villa' var bra även om den snuddar vid sämre etik bitvis. Jag bläddrar vidare i skriften och två uppslag senare vill SEB att jag ska 'investera i hemmet' med det 'enkla lånet' med en ränta på 4,75 till 12,86 procentenheter. Så sugen jag blir.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg