Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Manna från himlen

Att spara pengar på minskade utgifter är ett tacksamt sätt att ge sina inkomster en bättre utväxling. Att minska onödiga kostnader är som att ge sig själv en extra löneförhöjning. Det finns alla anledning att inte stirra sig blind på enbart inkomsten - småutgifter är inte att förringa. För att ta ett exempel ur den verkliga världen så kostar ett år med sportkanalerna på Viasat motsvarande 1,3% i löneökning om du tjänar 19 000 kronor netto i månaden. Eller en iPhone 5s hos Tre med abonnemang är lika med 2,1%.

Det finns en annan besparing som för vissa kan te sig kontroversiell och denna kostnad motsvarar för mig personligen 4 424 kronor årligen. Ja, från dags datum handlar det om totalt 79 628 kronor fram till min pension. För dig som är yngre än mig kan det handla om mer än etthundratusen kronor. För en sådan person som mig är denna indragna kostnad inte en belastning överhuvudtaget utan snarare en lättnad. Det handlar om att lämna den svenska kyrkan.

Mina egna skäl till mitt utträde var inte i första hand ekonomiska utan etiska. Svenska kyrkan, liksom de allra flesta trossamfund, lever vidare i den oupplysta, icke vetenskapliga, medeltida världen där en patriarkal gud styr, ställer och råder över våra liv. En utbredd homofobi och nedlåtande kvinnosyn bland vissa präster har man valt att inte göra upp med. Ja, här är till och med Sverigedemokraterna mindre hycklande och kastar sonika ut de rasisttroll som får ljus på sig. Med en historia av många århundraden av förtryck och fördummande och en tilltro till en medeltida bok är för mig helt verklighetsfrämmande.

Idag gör den svenska kyrkan mycket större nytta i samhället än historiskt vilket är oerhört positivt. Samtidigt så gör många helt icke-religiösa organisationer detsamma, exempelvis så som Läkare utan gränser och Action Aid, och det utan en misstänkt dold agenda om egen vinning i livet efter detta. Riktigt sann godhet är omutbar och osjälvisk. Om du inte tror på den så kallade Apostoliska trosbekännelsen så är mitt råd att du lämnar kyrkan då denna är grundläggande. Och det kräver att du anser att gud i sig är en man, att Jesus far är en ande, att Jesus dog och vaknade till liv igen och att döda återuppstår till ett evigt liv - om gud så anser oss vara värdiga det.

Det är också helt i sin ordning att se till sin plånbok som enda skäl i valet att lämna kyrkan. Svenska kyrkan är rik och har tillgångar på bortåt 40 miljarder kronor och får dessutom via din statliga skatt 460 miljoner kronor årligen för att bevara vårt kulturarv i form av byggnader och liknande. Med 25 000 anställda är det ingen liten firma heller. De pengar du sparar kan du antingen själviskt konsumera upp eller investera alternativt skänka till välgörenhet utan religiösa förtecken - valet är ditt. Men gör åtminstone ett val baserat på lite eftertanke, det är det minsta du borde begära av dig själv.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bra skrivet. För många är detta en bortglömd kostnad. Själv har jag gått ur mest p.g.a. ekonomiska skäl, men ditt inlägg får mig även att värdera det etiska perspektivet. Tack.

  SvaraRadera
 2. Jag har tvärtom inte valt att inte gå ur kyrkan. Även om jag just nu inte är speciellt aktiv i kyrkan så ser jag just samhällsnyttan ser jag som otroligt viktig (och en god investering av min kyrkoavgift). När jag var hemma med barnen var det kyrkan som arrangerade öppen förskola och liknande. Den kommunala verksamheten hade lagts ner för länge sedan. Sen finns det naturligtvis aspekter av kyrkan som jag inte är något större fan (motståndet mot kvinnliga präster, homofobi m.m) av men det finns lika många motröster. För mig handlade det också om att hitta en kyrka där jag trivdes, med präster var predikan jag kan identifiera mig med men kanske också provoceras av. Det ska finnas lite tuggmotstånd också :-) Sen kan det vara otroligt avkopplande för kropp och själ att delta i en högmässa. Växelspelet mellan tal och sång, den välkända liturgin. Det är anti-stress terapi som många betalar dyra pengar för att lära sig på mindfullnesskurser och liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. *Jag har tvärtom valt att inte.. ska det naturligtvis stå...

   Radera
  2. Jag vill hävda att är ett medlemskap i svenska kyrkan borde förutsätta att man accepterar trosbekännelsen som sann. Enligt mig är den blott en dikt från forna tider och bibeln en samling fiction från förr.

   Radera
 3. "Ja, här är till och med Sverigedemokraterna mindre hycklande och kastar sonika ut de rasisttroll som får ljus på sig."

  Det är ju inte riktigt sant. Många är ju de SD:are som uttalat sig och betett sig rasistiskt som inte har blivit utsparkade. Dessutom är ju SD som parti öppet rasistiskt. Jag menar inte att det är rasistiskt per se att vilja stoppa invandringen, men att göra en valfilm där en muslimsk kvinna jagar svenska pensionärer, där man vill ställa dessa grupper mot varandra, är det. Så nog kan man påstå att SD hycklar när de påstår att de ej är rasister.

  I övrigt instämmer jag i ditt välskrivna inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anders. :)
   Vad jag ville förmedla var att SD gör något som kyrkan inte förmått hittills - att rensa i leden. Jag vet att jämförelsen haltar betänkligt.

   Katolska kyrkan fick mycket kritik ifrån FN för att inte vidtagit åtgärder mot pedofila präster. Svaret blev ju att FN inte ska lägga sig i lärosatserna. Prekärt och ynkligt.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg