Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Missunnsam

Jag har själv aldrig varit en renodlad företagare där min verksamhet ska försörja mig. Däremot så finns det många sådana i släkten och bland vänner. Vad jag blivit varse är att de allra flesta av dessa företagare räknar på sina intäkter och kostnader på årsbasis istället för per månad så som det stora flertalet löntagare gör. Har man exempelvis en oregelbunden eller osäker intäkt är detta näst intill nödvändigt - ett fett januari och februari kan följas av ett magert mars. Pengar kan behövas buffras till svårare år och konkurrens kan sätta priser ur spel. Många, långa arbetstimmar betyder inte heller nödvändigtvis mer pengar in i kassan.

Löntagare lever i jämförelse ett enkelt finansiellt liv. Månadslönen kommer stadigt och regelbundet. Inga omedelbara funderingar och beslut behöver tas om försäljningen går ned eller om en bättre konkurrerande produkt hittar till marknaden. Och många är vi som verkligen lever från löning till löning. Jag anser dock att vi kan göra bättre ifrån oss - vi löneslavar borde också räkna på året istället för per månad.

Det är inget svårt men däremot en ögonöppnare. Att i början av året göra en sammanställning av inkomster och utgifter kan göras med föregående års siffror eller med en eller ett par månaders historik. Tjugofemtusen kronor i månaden är trehundratusen kronor på ett år. En elräkning på tvåtusen i månaden är tjugofyratusen kronor per år. Det är enkel mänsklig psykologi - när belopp blir stora blir de automatiskt mer intressanta.

Låt oss säga att du och din familj vill göra en semesterresa åtminstone en gång per år. En plats i solen kanske går lös på trettiotusen kronor. De slantarna måste tjänas in på något sätt. Samtidigt så 'unnar' du dig en stor latte tre gånger per vecka som du betalar med ditt kreditkort. På månadsfakturan står det sedan 360 kronor vilket inte är några stora pengar, inte i förhållande till vad semesterresan kostar. Men vänta nu..

Att räkna på kaffet för året blir kanske bortåt tretusen kronor - eller tio procent av semesterresan. Helt plötsligt blir det tydligt att en mindre men frekvent kostnad påverkar med en rejäl hävstång, en utgift som till och med kan äventyra resan.

Ibland hör jag människor som säger att de inte har råd att åka på semester men att de därför åtminstone borde få unna sig en cigg, en veckotidning eller en påse godis. 'Unna sig'-mentaliteten är kostsam och undergräver andra möjligheter. Därför borde alla alltid räkna om sina småutgifter på årsbasis för att ge sig  själva ett lämpligt perspektiv. Att vara missunnsam mot dig själv kan skapa det rikare liv du önskar dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej! Bra inlägg som oftast! Jag gör själv precis som du förespråkar, en årsbudget. Jag sätter av X kr till fasta utgifter (el, bredband, sophämtning mm) och Y kr till årets kortsiktiga nöjessparande. Om månadens fasta räkningar är mindre än X går detta konto lite plus under månaden och samma princip för nöjesspar. Jag sätter ramarna för kommande år i dec och försöker sedan leva så. Z kr sparas även långsiktigt varje månad. Så gör jag, lite förenklat! :) Ha en bra fredag!

  SvaraRadera
 2. Budgetar är nödvändiga och kul! Gör själv tre olika, en för mitt företag en för sparandet och en för privatlivet. Med flera års historik att bygga dem på blir de säkrare och bättre för varje år.Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Kom att tänka på denna artikel jag läste härom dagen:

  http://www.businessinsider.com/10-characteristics-of-debt-free-people-2014-2

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det tipset. Mycket läsvärt.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg