Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Tål att räknas med

En intressant företeelse som förekommer på husdrömmarnas egen hemsida 'Byggahus.se' är de frågor som ställs rakt ut till alla som vill vädra sina åsikter, de frågor som handlar om hur man ska få råd med sin husdröm. Byggahus.se är som en våt dröm för alla som söker ett nytt boende. Allt finns att hitta här som med lätthet kan dränera ett helt liv på alla dess inkomster. Och då ligger det kanske inte långt borta att försöka få medhåll i sina boendekalkyler av vilt främmande människor?

Ett par med 18 500 kronor netto i inkomst rådfrågar etern om ett husköp som skulle ge dem 9 000 kronor kvar att leva på är en god idé. En annan familj vill bygga nytt hus men saknar kontantinsats. En tredje familj vill köpa ett hus för 4 miljoner och får 15 000 kronor över att leva på och undrar om vem som helst därute kan bekräfta att det är bra att göra så.

Om vi är medvetna om en grundläggande mänsklig egenhet - den att vi helst letar efter bekräftelse för det vi önskar ska vara sant - är vinsten oerhörd. Då kan vi sluta att spekulera eller att skjuta ifrån höften. Då kan vi istället ta fram papper och penna och räkna på affären i reda tal. En husdröm ska det vara även om den är liten, inga mardrömmar när. Att bo blir dock aldrig en del av en livsdröm för mig.

Jag är både lite fascinerad och skrämd över TV-serier likt 'Husdrömmar' där familjer gör enorma uppoffringar och insatser för att bygga ett hus, ett hus som är en dröm. Märkligt, säger jag. Ett hus för mig är då helt underordnat platsen det ligger på. Och den platsen är nog inte ens på dessa breddgrader.

Ska man räkna på att bygga hus så är det bra att kunna lite matematik. Många människor tycker att matte är skrämmande och olustigt. Därför vill jag rekommendera boken 'Matematik - vad som är värt att veta' av Tony Crilly. I den får du lära dig matematik på ett lustfyllt sätt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Nu är jag varken särskilt intresserad av att bygga ett eget hus eller ens drömmer om att köpa hus en vacker dag, men utifrån din beskrivning av sidan "byggahus.se" låter det helt klart som det hänger en del "shoppingkatalysatorer" på sajten som pushar andra att förköpa sig, eller som shoppingkatalysatorerna själva ser det som - hjälper andra ;)

  http://minimalisterna.se/shoppingkatalysatorn/

  SvaraRadera
  Svar
  1. En oroväckande detalj är att en ny blus eller ett husköp betraktas ungefär på samma sätt. :/

   Radera
  2. Ja, förmodligen spenderas åtminstone ungefär lika lång tid inne i klädbutiken och provrummet, som i en lägenhet/hus vid visning ;)

   Radera
 2. Jag kan endast uttala mig om hur det ser ut i min bekantskapskrets men där har, lite löst höftat, 70% av de jag känner köpt på sig ett lite dyrare boende än vad de egentligen har råd med.

  Osäker på om detta är ett stockholmsfenomen eller om det gäller för hela landet eftersom jag själv bor i Stockholm. Intressant också att så många upplever oss som trångbodda (fyra personer/ fyra rum och ej att förglömma två toaletter med dörrar som faktiskt går att stänga). Boendet har blivit vår främsta statussymbol och de flesta vill bo bättre än vad ekonomin tillåter, oavsett om det gäller hus eller bostadsrätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det till stor del är ett storstadsfenomen.

   Radera
 3. För mig handlar inte boende om husdrömmar, det har det aldrig gjort. Jag tror även problemet med att låsa in sig i en husdröm är att man inte kan anpassa sig efter omständigheterna på samma sätt som man kan om man mer fokuserar på boendet snarare än huset i sig. I vissa faser av en liv passar det säkert alldeles utmärkt med en villa medan andra skulle få betydligt bättre ekonomi och mer energi över om de valde en annan typ av boende, vare sig det handlar om småbarnsföräldrar eller pensionärer. Men som alltid är människor sällan rationella och boendet förvandlas lätt till en dröm där man ska manifestera sin (konsumtions)identitet genom inredningsval och annat.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg