Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Använd


De flesta verktyg och prylar är till för att användas. Samma synsätt borde vi människor ha på varandra - tillse att vi använder varandra.

Medmänsklighet är så mycket mer än att vara ett stöd eller en hjälp, medmänsklighet handlar också om att vara den människa som får andra att blomma, att växa och att få självförtroende. Tomas Sjödin talade härmodagen i 'Tankar för dagen' kring att som människa vara 'använd'. Det låter lite märkligt till en början - jag vill inte bli använd hur som helst?

Jag tror det handlar om att inse att det mesta i våra liv är gåvor vi tilldelats av slumpen. Med empatins mognad så ger man bara vidare det som man fått sig tilldelat. Utmaningen i att vara sig själv närmast, se till sig själv och se om sitt eget hus är till för att genomskådas. Är man nöjd med att bara bygga sin egen framtid och inte en gemensam är man och förblir fattig.

Att bli 'använd' handlar inte om att bli utnyttjad men 'tagen i bruk' - att göra nytta och skillnad för andra - och detta är ett omistligt tecken på mognad, mognad som i sin tur betyder att vara 'färdig för att tas i bruk'.

Vi behöver alla göra upp med rädslan vi ofta har för att be om hjälp och att ta emot hjälp. Det är nämligen en vinning för alla, både för den som tar emot hjälpen och den som erbjuder den, så som värme, glädje, medmänsklighet. Alternativet är bara två fattigare människor.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Alltför sant. En människa som inte känner sig delaktig och att hen tillför något i sammanhangen är mottaglig för extremism i alla dess former. Är hen mer introvert yttrar detta sig sannolikt i psykiska sjukdomar istället. Individualismen har sina meriter men social samvaro är en av grunderna i Maslows behovspyramid, det är ett ovedersägligt faktum.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå så lyfts individualism gärna fram som samtidens ideal?

   Radera
  2. Den enda konstanten i världen är förändring. Folk må tro att världen kommer fortsätta med de värderingar och samhällsparadigmer vi har idag, precis som romarna, habsburgarna och alla europeer innan världskrigens utbrott trodde det. Det tror inte jag.

   Radera
 2. "Det enda som är värre än att bli använd är att inte bli det" hörde jag en gång en arbetslös person säga när några med arbeten klagade på sina hårda arbetsförhållanden...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår förbannelse och välsignelse? Aldrig nöjda oavsett förhållanden. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg