Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

En kvart åt pensionen

Våren är på onåd denna tisdagskväll i mars månad. Kraftig vind med snöblandat regn piskar mot fönsterrutan men här inne är det varmt och gott. En rykande het kopp starkt kaffe som sällskap och en förnöjsamhet över att bo i ett hus med rejält överhäng sprider sig - här letar sig inget vatten in så som det gör i de vackra men ack så opraktiska husen med enstegstätad fasad. En kväll som denna gör att våra fönster får en dusch men vattnet når aldrig högre upp än så på väggen.

En kväll som denna kan en kvart vikas åt det röda kuvertet som damp ned i brevlådan idag. Ett sådant kuvert får alla som har tjänstepension. Ung som gammal, hög som låg - pension berör oss alla förr eller senare. Min egen högst osäkra prognos för tjänstepensionen uppgår till ungefär 7 500 kronor per månad - från 65 år tills jag sätter tofflorna för gott. Skulle jag från dags datum inte längre tjäna in någon tjänstepension faller detta belopp till 3 700 kronor.

Tjänstepension kan också betalas ut om du blir sjuk, så kallad sjukpension, som är en försvarlig summa.

Tjänstepension är en mycket viktig faktor för dig som anställd. Dessvärre arbetar många människor idag, kanske helt ovetande om det, utan att inneha tjänstepension som i sig är en rejäl del av hela pensionskakan.

Det argumenteras kring att dagens pensionssystem är krångligt - jag håller inte med. Låt aldrig det bli en ursäkt att låta bli att titta över hur dina förutsättningar ser ut och hur din prognos blir. Och se till att antingen tjäna mycket bra och stoppa undan till din ålders höst - eller byt jobb till ett företag som betalar in tjänstepension åt dig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , intressant?

Kommentarer

  1. Tjänstepension kan vara enkel, men ibland går den helt enkelt bananaz.

    http://marathonekonomen.blogspot.se/2014/03/tjanstepension-gone-bananaz.html

    Hur som helst håller jag med om att tjänstepensionen är en oerhörd viktig faktor för framtida pension och många vet inte ens om deras arbetsgivare betalar in tjänstepension eller inte.

    SvaraRadera
  2. Som konstaterats tidigare tjänstepensionen är mycket viktig. Att inte erbjuda tjänstepension måste vara helt galet av en arbetsgivare det är ett mycket skatteeffektivt sätt att öka 'ersättingen' till de anställda.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg