Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Försäkra sig med Sampo

Det finska försäkringsbolaget är en av stommarna i den Penningska portföljen. Att sälja försäkringar måste vara en av de mest fantastiska affärsidéer någon funderat ut. I grund och botten så säljer försäkringsbolaget en produkt utan några kostnader inblandade i att konstruera. Sedan säljer de den igen och igen och igen. Om man blir av nöd tvingade att betala ut ersättning till sin kund kan detta kompenseras genom att höja priset på produkten för alla som köper den. Smart! Att ha ett försäkringsbolag i sin portfölj borde vara en gyllene regel.

Sampos aktiestock består av nästan sexhundra miljoner aktier. Av dessa aktier har det visat sig att Sampo saknar ägare till sju miljoner - motsvarande 2,2 miljarder kronor. Detta beror på att när Sampo börsnoterades i forntidens 1988 delades miljontals tryckta aktiebrev ut till sina försäkringstagare - och var dessa papper tagit vägen har ingen koll på. Situationen är en aning prekär, inte minst då obetalda utdelningar som inte kunnat delas ut nu uppgår till 318 miljoner kronor och stiger för varje år. Att makulera de herrelösa aktierna gör sig inte förrän tidigast 2016. Fortsättning lär följa.

Företaget delar ut i sköna maj månad och det tycks bli 1,65 Europengar per aktie. Som vanligt så önskar jag att jag investerat mer i företaget då kursen var 30 procent lägre än idag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Oj, det hade jag ingen aning om! Intressant läge, jag antar dock att de måste makuleras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid roligt att veta något som undgått Luppens granskande blick. ;)

   Radera
 2. Intressant med de egna aktierna det hade jag inte hört talas om. Tycker att det försäkringar på många sätt verkar vara en fantastisk bransch, för vår del föll valet på Gjensidige istället för Samp men båda var med på listan från början. Tråkigt bara att dessa båda bolag har blivit så mycket dyrare det sista året vilket gör det mindre atraktivt att öka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig - priserna bortom rimlig värdering. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg