Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Likviditetsvaka

Att vara exponerad mot aktier över tid, det bör man vara. Jag säger inte emot Whimsical och hans goda argument - men det betyder inte att jag vill exponera allt mitt kapital. Jag har i princip slutat att investera mer pengar på börsen - jag är helt enkelt för feg. Det finns orosmoln som jag inte tycker om, inte minst en maktfullkomlig gammal KGB-officer i öst. Börsen står relativt högt och jag vill inte missa en fortsatt resa - inte helt.

Jag ägnar mig istället åt att bygga en likviditet för framtida börsnedgångar. De slantar som familjen Penning sparar på räntenedgångar och amortering av bolånen läggs i denna likvid som sedan placeras i en lämplig obligationsfond. Inga stora slantar men på tre års sikt kan den uppgå till i storleksordningen ett par hundratusen kronor. Inget är hugget i sten men dessa slantar avses stanna utanför börsen tills efter nästa nedgång och först investeras i en ny uppgång.

De slantar som idag är investerade på börsen får stanna där tills vidare. Jag har ingen aning vad 'tills vidare' innebär - i nuläget sker dock inget innan utdelningssäsongen är över.

Kommer börsen att gå upp eller ned? Det får bli en matematiskt och logiskt korrekt svar på den frågan: 'ja'.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Som du säger känns det som om börsen som helhet är ganska högt värderad, det finns dock alltid intressanta case. Själv är jag i stort sätt alltid full investerad så när som på en liten buffert för de närmaste månaderna. Har tidigare funderat på att gå ut och bygga likviditet när börsen har gått upp kraftigt men med ett relativt stort ny-sparande ca. 30 000 i månaden in snitt så ser jag detta som den likviditet som jag kommer använda för att köpa mer vid en nedgång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill också passa på att tacka dig för för ett tips som efter vidare analys ledde mig fram till en av mina bästa investeringar hittills. Talar om SJR som jag köpt till en snittkurs på 50 och som idag står i 80, har under det tiden även fått utdelningar:-) Ser ingenstans på bloggen om du fortfarande har aktier??

   Radera
  2. Strålande att SJR blev en fin affär. Själv avyttrade jag mina för ett tag sedan. :/

   Radera
 2. Kanske borde du tänka på att inte enbart köra på obligationer och variera med lite korta räntefonder. Eller så kör du ett högräntesparkonto (givetvis med insättningsgaranti). Så länge garantin finns så är det bara att leta efter högst ränta, se compricer tex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant, men tills vidare blir det fonden. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg