Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Pensionspengar i tillväxt

Inspirerad av Finanskvinnans sammanställning av sin framtida pension och dess finfina utveckling gör jag här en liknande manöver. Så som jag påtalat tidigare lär både premiepension och tjänstepension betyda mycket för min egen framtida pension.

Utvecklingen mellan 2011 och 2012 var väldigt skral - endast 1 procent upp. 2013 har varit betydligt bättre och ser ut enligt nedan.
 • Tjänstepension (+16%)
 • Inkomstpension (+4%)
 • Premiepension (+20%)
 • I snitt (+7%)
Tjänstepensionen utgör nu 17% av det totala kapitalet (16% 2012) och premiepensionen 10% (9% 2012). Av naturliga skäl är nu inkomstpensionen 73% av hela kapitalet - en minskning med 2% sedan 2012. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej Per,

  Jag räknar inte med någon 'inkomstpension' då jag tycker att detta system är opålitligt, när det gäller tjänstepensionen och Premie pensionen så räkar jag in dessa i min 'sparkvot' då jag kan påverka dessa med avseende på hur de placeras och i fallet med tjänstepensionen också kan påverkas hur mycket som sätts av.

  http://frivid42.com/2014/03/19/hur-beraknar-jag-mitt-sparande/

  Kollade ändå hur stor andel av pensionen som är från de olika kategorierna. Inkomst pension (59%), tjänstepension (32%) och premiepension (9%). Av det totala kapitalet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Ditt tankesätt är intressant - inkomstpensionen är ett osäkert kort, precis som du skriver. Att du räknar in övriga pensionsavsättning i din sparkvot är mer en smaksak, kanske?

   För egen del lägger jag detta utanför sparkvoten då det är låsta slantar och något som inte påverkar min omedelbara privatekonomi. Även det en smaksak. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg