Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Tryggad ålderdom

Pension är återigen på tapeten och ett hett diskussionsämne. En höjd gräns för rätten att få fortsätta att arbeta efter 67 års ålder till 69 känns korrekt - det finns människor som vill arbeta högt upp i åldrarna, även om det kan te sig lite märkligt för mig. Den andra sidan av myntet är att vissa inte anser sig ha råd att gå i pension av olika skäl och detta är mer besvärande. Om vi bortser ifrån vilja, förmåga och ork så finns det en viktig punkt att titta på - flexibiliteten. Det krävs en reformerad arbetsmarknad där möjligheten till deltidsjobb och deltidspension hanteras betydligt bättre än idag.

Läste att det viktigaste pensionstipset är att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Det är ett gott råd. Det orange kuvertet från Pensionsmyndigheten kompletteras nu med ett rött från Collectum som innehåller just tjänstepensionsbeskedet. Genom att göra en kombo av dessa båda kuverts innehåll så ser du ganska bra hur din framtida pension kommer att te sig.

Den genomsnittlige privatanställde tjänstemannen får 6 500 kronor per månad insatt i tjänstepension. Den allmänna pension utgör idag statistiskt sett 43 procent av den tidigare inkomsten vilket är rejält mycket lägre än förr. Tjänstepensionen och PPM kommer att spela roll för din framtid - mata duvor i parken eller svalka fötterna vid poolkanten?

Att jobba i traditionell mening lockar mig inte bortom 60 års ålder. Det beror dock på hur roligt jag har där på jobbet, vad jag vet är att pressen att arbeta minskar med ett privatekonomiskt oberoende och med mindre press blir det antagligen automatiskt lite roligare - en tragisk paradox?

Det var kul att läsa om Jonas som tidigt tog tag i sitt 'pensionssparande' och idag kan se fram emot en tryggad ålderdom. Mer pension åt folket!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg