Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Despot

Jag är allvarligt oroad över utvecklingen i Ukraina och Putins otäcka ambitioner kring Rysslands närområde. Ja, vem är egentligen inte oroad alls över strömningar i Europa både från nazister och extremvänster? Det kalla kriget var en högst närvarande realitet när jag växte upp och min känsla är att mycket, väldigt mycket rör sig i en helt fel riktning. Ingen visste då hur nära ett totalt kärnvapenkrig vi var vid flera tillfällen. Jag lekte obekymrat i sandlådan men allt eftersom jag växte upp insåg jag mer och mer att vår värld var en farlig plats. Kollapsen i öst och med de nedrustningsavtal som följde tycktes vi äntligen kunna se fram emot en bättre och ljusare värld. Mänskligheten tycks vara dömd till att upprepa sina misstag om och om igen?

Det vänder sig i magen på mig när girighet med total avsaknad av etik spekulerar kring när det är lämpligt att investera i Ryssland. Att ständigt ha pengar för ögonen och totalt glömma bort de bakomliggande orsakerna är att visa djup okunnighet och medioker empati. Inte ska det investeras en krona till stöd för denna ryska regim så länge läget är det rådande. Det kortsiktiga tankesättet och vurmandet för den egna plånboken före solidaritet med ett folk som söker sig i en demokratisk riktning ger en riktigt dålig smak i munnen. Jag förstår att det finns ett stort intresse för att investera men glöm inte bort att världen blir vad vi gör den till.

Putin är en farlig man. Det är en person som gett uttryck för stor besvikelse över att Rysslands forna 'storhet' såldes ut under Gorbatjov och Jeltsin och den världsbilden kan bara en människa med stora brister i sin demokratisyn ha. Djupt oroande är också det faktum att svensk försvarsförmåga är undermålig. Vår försvarsminister är ett yrvaket statsråd som dessutom brister i sitt uppdrag. Redan när det bestämdes att vårt värnpliktsförsvar skulle nedmonteras kände jag en begynnande oro och jag har följt åratal av nedmontering med rynkad panna. Endast trettio mil från den svenska gränsen återupprustar Ryssland nu en helikopterbas och besätter den med tretusen soldater.

Att gå runt här hemma i trygga Sverige och tro att allt är som det var och förblir som det är - det är att leva med en falsk verklighetsuppfattning. Solidaritet med demokratiska krafter och mothugg mot de odemokratiska är en skyldighet, anser jag. En skyldighet, om inte annat, för de som en gång byggde vår demokrati med blod och död som insats. Och en skyldighet att stötta de som önskar demokrati och medbestämmande i sina länder var helst de nu finns. Hur mycket är vi beredda på att offra ekonomiskt för att leda oss in i en vackrare värld? Eller är sommarstuga, solsemester och en ny bil på infarten det som ligger oss närmst?

Albert Einstein lär en gång ha uttryckt att 'jag vet inte med vilka vapen det tredje världskriget kommer att utkämpas, men det fjärde världskriget kommer att utkämpas med käppar och stenar'.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Bra och mycket tänkvärt inlägg!
  Allt märkligt och hemskt som händer i Ryssland och Ukraina i all ära, men du har inte tänkt på att byta till Wordpress-plattform för bloggen? Den var kanske lite rörig och ostrukturerad innan uppdateringen men nu är den nog rörigast av de rörigaste. Lite minimalism och struktur på sidan skulle göra gott eller vad tror du? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. :)
   Jo tack - jag rör runt friskt här på bloggen i jakt på ett slutresultat. Det blir bättre vad det lider - vill testa all funktionalitet. :)

   Radera
 2. Jag kan bara se att väst agerar precis likadant, minst, när det gäller deras egna intressen. Jag har aldrig varit med om maken till hyckleri från västs sida i den här historien. Hur många krig har inte startats av USA och dess allierade när deras intressen hotats? Men nu plötsligt är allt Putins fel. Då rör det sig minsann inte om några "fredsstyrkor" längre som man alltid kallar västs motsvarigheter. Jag ger inte mkt för den bild av situationen som förmedlas av västs media. Ren propagandakrigföring.
  Det handlar om naturresurser och bankverksamhet som vanligt. WallStreet och IMF med tillhörande bankmaffia har inte lyckats skuldsätta regionen som resten av världen.. Bara att spana in Rysslands obefintliga statsskuld.. samt att folk äger sina egna bostäder i hög grad, inte bankerna. Dessutom håller Putin ihop med övriga BRICS på att ta fram alternativ till petrodollarn för världshandeln. Varenda gång ett land försökt att undgå petro-dollarn så har de attackerats direkt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, HMG - om nu jag verkar partisk i målet gör du detsamma ifrån annan riktning. Putin är ingen demokrat utan en rest från det gamla kommunistiska sovjetimperiet - och han tycks inte bytt kostym.

   Radera
  2. Nej han är ingen demokrat mer än någon annan. Men i detta fall är det trotts allt väst som har dragit igång hela spektaklet själva genom att sponsra en avsättning av en demokratiskt vald president via en statskupp. Sådant man själv brukar fördöma när någon annan gör det. Dårarna i Washington gör ju ingenting annorlunda själva.. hur var det med Irak tex? Och Kerry har magen att säga nåt i stil med att ockupera andra länder inte hör hemma i denna tidsålder.. Har de glömt sina egna attacker lite varstans i världen senaste årtiondena? Det här handlar BARA om ekonomisk makt. Makten över naturresurser. Det handlar om petrodollarn. Grunden till hela USA:s imperium.

   Jag skulle rekommendera lite annan länsning än endast den propaganda som uteslutande strömmar ur västs megafoner för tillfället. Läs denna blogg av Paul Craig Roberts tex som satt med i Reagans administration när det begav sig:

   http://www.paulcraigroberts.org/category/articles/

   Även "Lincoln" har ett läsvärt inlägg idag på sin blogg "ett nytt penningsystem":
   http://parasitstopp.wordpress.com/2014/04/15/det-som-utspelas-i-ukraina-var-planerat-redan-1997/

   Jag uppmanar till att vidga vyerna lite grann. Däremot är det definitivt ingen som säger att Putin är nåt sorts änglabarn. Men rätt ska vara rätt. Man måste förstå vad det är som sker, annars blir vi lurade allihop och makten kan fortsätta köra med folket som de vill. Då kommer vi aldrig få slut på krig och annat elände.

   Radera
  3. Tack, HMG - båda sidor av myntet ska granskas. USA är inte vackert ur alla aspekter.

   Radera
 3. Skulle motsvarande yttrande till försvar för västs agerande kunna (tillåtas) publiceras i Moskva?

  SvaraRadera
 4. Eftersom vi redan har fått in nyttiga idioter i kommenatorsfältet kan vi ta och titta på hur det faktiskt ser ut i Ukraina:

  Svoboda som utgör "fascisterna" har som mest fått 10 % av rösterna i Ukrainska val. Under våldssamheterna Precis som självutnämnda antifascister i Sverige utgjorde de en stromtrupp vilket innebar att de var en viktig part för att skydda Euromajdan. Men de saknar folkförankring och man har till exempel redan avsatt Ihor Tenyukh (Svobodas presidentkandidat) från försvarsministersposten.

  I presidentvalet leder Petro Poroshenko stort och han är en kompromisslösning där Klitschko valt att stödja honom eftersom Klitschko själv är så tydligt västorienterad och därför kontroversiell. Poroshenkos största kundgrupp (hand driver främst en godisindustri) är ryssar så han har tydliga incitament att inte driva en konflikt. TvåanTymoshenko ligger långt efet med 12-19 % av rösterna medan Svobodas Tyahnybok pendlar mellan 2 och 4 % av rösterna.

  När valet har avgjorts kommer vi alltså se en mitten-vänster president med stora affärsintressen i Ryssland och ett parlament där det största partiet är uttalat pro-ryskt.

  SvaraRadera
 5. Tack, Aktieingenjören, för upplysningen kring läget - frågan är nu om det blir något val överhuvudtaget inom överskådlig tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det krävs en regelrätt ockupation för att hindra presidentvalet i Ukraina.

   Klitschko var den politiker som hade starkast koppling till Euromajdan vilket gjorde honom populär i Västra Ukraina och bland medel/överklass som ville ha stopp på korruptionen.

   Däremot gjorde det honom kontroversiell för den ryskspråkiga underklass som dominerar i Östra Ukraina och har varit Janukovytj traditionella väljarkår. Poroshenko har däremot nära kopplingar till Ryssland och säljer bland annat sovjetnostalgiskt godis vilket innebär att han även privat har incitament att hålla en god relation till ryssar och Ryssland som är hans största kunder.

   Den stora förloraren i det här är Julia Tymoshenko eftersom en stor del av hennes potentiella väljarbas föredrar Klitschko och hon har mycket små möjligheter att konkurrera mot Poroshenko om de rysktalande delarna av väljarna.

   Antingen kan hon profilera sig som ett högerspöke och försöka hålla sig relevant som ett legitimt språkrör för etniska Ukrainare, eller också får hon vänta på att regeringen tappar i popularitet och hoppas att Poroshenko precis som Viktor Jusjtjenko blir ett enkelt offer för negativa kampanjer.

   Däremot har hon nog inga större möjligheter att fördröja valet eftersom det är nödvändigt för att återupprätta Ukrainas demokratiska auktoritet.

   Radera
 6. Intressant inlägg kring en otrevlig och oroande utveckling. :/

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg