Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Draglok

Att man inte alltid ska göra så som mamma säger - det är ett synnerligen gott råd. Att Lennart Israelsson, också känd som Aktiestinsen, 1946 satsade sexhundra kronor på aktier istället för att köpa sig en liten gård, som mamma förespråkade, ledde till en aktieportfölj värd 140 miljoner kronor. Lennarts råd att köpa aktier billigt och att behålla dem länge lär fungera bra även idag.

Lennart är nu närmare 100 år och ska göra politisk karriär i Centerpartiet - eller som Lennart själv kallar det för bondepartiet - och det är då inte alla gummor och gubbar som tar sådana beslut i den åldern. Jag önskar Lennart all lycka och för Centerns skulle hoppas jag att han blir ett draglok, det kan de behöva inför höstens riksdagsval.

Antagligen så är jag långt ifrån så klok och tålmodig som Aktiestinsen - jag avyttrade nyligen en av de två bankaktier jag innehar. Swedbank fick se sig såld och jag är nöjd med det. Under de sex månader jag haft Swedbank med i portföljen har avkastningen nu slutat på lite drygt 20 procent. Jag väljer att blott ha en bankaktie framgent - Handelsbanken som inte är alls lika djärv utan mer trist och trygg.

Jag har ökat innehavet i Industrivärden för 125,20 istället för försäljningslikviden och inväntar utdelningstider och vad som sedan må hända. Spännande är det. Industrivärden utgör nu 1/3 av portföljen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. En fin defensiv portfölj, men får man fråga hur du resonerar när du har både Handelsbanken och Industrivärden är inte det så att säga kaka på kaka?

    SvaraRadera
  2. Jag har också både Handelsbanken och industrivärden i portföljen. Båda är fina bolag och för mig var priset avgörande, när SHB stuckit iväg var fortfarande industrivärden köpvärt t.ex. Skulle gärna öka i båda, men inte till dagens priser.

    SvaraRadera
  3. Herr Falck hann före och förklarade även min egen tankegång. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg