Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Möjligheter före rättvisa


Utbildningsradion har producerat en TV-serie som de har valt att kalla 'De obekväma' vilket kanske kan te sig som ett underligt namn. Serien handlar nämligen om ett gäng olika profiler som har starka åsikter kring olika frågor. Människor som brinner för något är alltid intressantare än människor som falnat - därför har jag följt dessa program med intresse även om jag inte delar allas åsikter.

Den person vars inställning till individ och stat som jag ligger närmst i åsikt är Alice Teodorescu som är en liberal debattör, som liksom jag, tycker att staten har för stor påverkan på individen. Frihet handlar om att ha möjligheten att besluta själv kring sitt liv, vilket kan te sig ganska självklart. Dessvärre är vi ganska uppbundna i vårt samhälle på ett sätt som begränsar friheten.

Rättvisa är ett ord som är ett tveeggat svärd - för livet är inte rättvist och strävan mot rättvisa borde inte handla om att alla ska fått samma sak i slutänden utan att alla givits samma möjligheter att skapa det liv som de önskar. Socialdemokratins 'alla ska med' har numera ersatts med de lite mer positiva 'alla behövs' och det är ju skönt att höra. Men att alla ska gå i samma riktning, i samma takt och dessutom samtidigt är betydligt mer besvärande.

Att man måste anstränga sig för att komma någon vart är den springande punkten, anser jag. Det viktiga är att det finns många öppna dörrar att välja mellan för oss alla. Att få saker gratis och utan egen insats gör att värdet urholkas - lätt fånget, lätt att förkasta och slänga bort.

Titta gärna på serien, den finns att se på utbildningsradions hemsida.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. En av de viktigaste anledningarna till mina aktieinvesteringar och mitt intresse för värdeinvesteringar är just möjligheten till större ekonomisk frihet.
  Av tradition vill svenska politiker detaljstyra medborgarnas handlingar och höga skatter gör att mycket få har haft möjlighet att själva välja egna livsval (skola, sjukvård, omsorg mm.).
  Med ekonomisk frihet så har man större möjlighet till självständiga val och är mindre beroende av vad politiker tycker....

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskar att jag inte varit så senfärdig med mina uppenbarelser här i livet. Men bättre sent än aldrig får vara min tröst. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg