Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Recession som kvällsnöje


En aldrig sinande ström. De tycks aldrig ta slut. Och de överträffar varandra i privatekonomiska fiaskon. Jag syftar på TV-programmet 'Lyxfällan'.

Jag spelar in serien och tittar i efterhand när andan faller på. Igår förbluffades jag av paret Benny och Nina från Vilhelmina som rökte, krökade och snaskade upp så mycket pengar att de ständigt sade nej till sina barns önskningar om fritidsaktiviteter. En märklig obetänksamhet på gräns till total förnekelse ligger som en grå dimma över de här stackars människorna. Det svenska folkhemmets trygga famn tycks fortsatt framstå som en realitet och inte en avlägsen dröm.

Mest plågas jag av att barn kommer i kläm. Jo, paret klär dem och ger dem mat. Älskar dem, får man förmoda. Men att ansvaret som förälder brister är tydligt.

'Lyxfällan' är en hel del förnedringstelevision även om programmet fyller en funktion. Sveriges Television avser nu att producera en serie som fokuserar på de svenska hushållens skuldsättning.

Programmet är planerat att sändas bästa sändningstid under nästa år. Syftet med programmet kan förenklat beskrivas vara en väckarklocka för högt belånade svenskar som lever med för små marginaler.

Programmet bygger på ett experiment där fem svenska familjer kommer att få uppleva hur vardagen kan förändras när landet drabbas av en ekonomisk recession. Ledsagade av en oberoende ekonomisk coach ger sig familjerna ut på en resa genom ett ekonomiskt framtidslandskap där det blir alltmer uppenbart hur våra liv formas kring vad vi har kvar i plånboken. Man kan se det som en underhållande dokumentärserie om ekonomi riktad till de ekonomiskt ointresserade.

För att nå fram till en grupp som ofta värjer sig mot blotta ordet 'ekonomi' så räcker det inte att redovisa en ekonomisk plan. Eftersom det i många fall finns en rädsla eller ett undvikandebeteende förknippat med ämnet måste man ta sig förbi den barriären för att nå ut till målgruppen.

SVT söker därför en person som vill och kan agera coach för familjerna och som har erfarenhet inom ekonomi och psykologi, beteendevetenskap eller på något sätt arbetat som coach tidigare. Coachen ska gärna vara en karismatisk person som är bra på att 'ta folk' och har förmågan att tillgängliggöra ekonomi för svenska folket på ett begripligt och engagerande sätt.

Jag fick frågan men känner mig inte kvalificerad - är du denna coach? Vill du ta en chans att utbilda svenska folket i privatekonomi? Lägg ett mail till mig så vidarebefordrar jag uppgifterna till producenten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Får man föreslå någon? Den jag skulle vilja se i programet är Cristoffer Stockman. Om han inte blir invald till riksdagen i höst, skulle han nog kunna göra nytta för Svenska folket i denna roll.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att denne kloke man skulle kunna passa. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg