Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

En vidrig vänsterkrok


Det är ett valår i år och tillika ett så kallat supervalår. Det här är ingen politisk blogg men eftersom politik, och inte minst politiker, har en stor påverkan på människors liv, vardag och ekonomi går det inte att bortse ifrån. Politik i en demokrati är häftigt och vackert. Allas meningsuppfattningar, tolkningar och åsikter är välkomna och influerar, påverkar och bygger den gemensamma beslutsgrunden. En väljare och en röst, oavsett om du är multimiljonär eller fattigpensionär.

Åsikter är en rättighet i en demokrati, oavsett hur underbyggda de är eller ej. Respekt för varandras meningsskiljaktigheter borde också vara, utan minsta tvivel, en grundbult i en demokrati. Tuff retorik är i sin ordning men inte personangrepp, enligt min uppfattning - de egna argumenten ska tala, inget annat. Men vad sysslar politiker med egentligen? Vad är det här för sandlåda? Är detta vuxna människor?

Jag blir därför beklämd att läsa om Malmöpolitikern Daniel Sestrajcic, lokal vänsterordförande, som under första maj i sitt tal bad 'riskkapitalister, nazister och moderater' att dra åt helvete och meddela att de inte är välkomna. Vad är detta för retorik och språkbruk? Jonas Sjöstedt - är det sådana politiker du vill ha i ditt parti? Daniel Sestrajcic tycks inte ångra något alls. Läs också om fjolårets 'borgarpiñatas' som nästan fick mig att vomera.

Är detta vänsterpartiet och dess syn på hur man beter sig i en demokrati? Låta barn slå sönder huvuden föreställande politiska motståndare? Nämna moderater, eller vilket annat parti för den delen, i samma mening som nazister och dra paralleller mellan dem? Detta är djupt sjukt och förfärande. Jag vill till och med hävda att det är avsaknad av medmänsklighet - en människa med för dig vidriga åsikter är likväl en människa.

Vi har partier i Sverige som flörtar med bruna krafter - där ska du leta efter nazister, Daniel. Vi har också ett parti som öppet flörtar med vänsterradikala och revolutionära krafter - ditt parti. Att bli rumsrent så som ett politiskt parti i en sann demokrati kräver mycket arbete, se på SD som är på väg att utplåna sina politikerled i sin jakt på rasistiska åsikter.

Jag ställer frågan till Jonas Sjöstedt - vad gör Vänsterpartiet för att göra upp med sitt forna unkna Sovjetkramande i allmänhet och med dagens antidemokratiska krafter i de egna leden i synnerhet? Hur ser ni på retorik likt er Malmöpolitikers? Får jag ett ärligt rakt svar, inget svar alls eller ett undvikande politikersvar?

Jag är för solidaritet. Jag är för jämställdhet. Jag är för demokrati. Jag tror däremot inte ett vitten på att Vänsterpartiets samtliga medlemmar skriver under på att detta gäller alla människor. Motbevisa mig!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg