Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Grattis 50 år!

Att inte amortera på sina lån är ganska vanligt, åtminstone när jag lägger örat mot vän- och bekantskapskretsen. Det finns ett uppdämpt lugn som till stor del bygger på en tilltro till att bostäder alltid ökar i värde över tiden. Vad denna tro bygger på är för mig en gåta - är det forna dagars inflation som kunde räknas i tiotalet procent? Är det att blicken vilar på tidigare generationers räkmacka avseende löneökningar i samma storleksordning?

Bolån är en guldkalv för bankerna. Räntor som betalas in är vinst, amorteringar är det inte. Hushållen gillar sina billiga lån och bankerna sina stora utlåningsvolymer. Men vi går mot nya tider.

Den senare tidens praxis har varit att bolån ska amorteras ned till 70 procent av bostadens värde -  en i sig ganska fluktuativ nivå. SEB frångår nu denna och konkretiserar istället det hela. Ett bolån ska amorteras bort helt på femtio år. För familjen Penning skulle ett sådant krav innebära lite drygt 4 000 kronor i amortering per månad. Många amorterar idag inget alls eller några hundralappar och ibland en tusenlapp eller två trots bolån på 2,5 miljoner eller mera. Dessa skulle därmed inte få låna hos SEB.

Huruvida detta kommer att affektueras i praktiken är osäkert, fler faktorer spelar säkert roll så som sparande i bankens fonder. Samtidigt så vet vi inte om andra banker kommer att följa efter och strama upp sin utlåning. Detta hindrar dock ingen bank att fortsätta låna ut upptill 85 procent av bostadens värde och sedan dessutom fylla upp med ett blancolån till hela belåningen. Ja, statliga SBAB sysslar också med denna tvivelaktiga utlåning. Dagens blancolån har en ränta på åtminstone 5 procent.

Enligt min syn på saken borde alla bolån vara tidsestimerade avseende amortering. Ju kortare amorteringstid desto lägre ränta, det tycker jag låter mycket rimligt. Det lär dock inte bli verklighet så var och en måste själva välja hur de vill stormsäkra sin privatekonomi. Att amortera av lån är alltid både enkelt och garanterat tryggt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Sant det du skriver. Personligen så gör jag mitt bästa att amortera av alla skulder i god tid innan pensionen.

  Kampen mot index

  SvaraRadera
 2. Visst är det så. De flesta i min bekantskapskrets amorterar inte alls alt ytterst blygsamma belopp trots hög belåningsgrad. Jag antar att det är vad som kallas att "leva i nuet". Visserligen ska jag inte kasta sten i glashus, jag amorterar i dagsläget endast ett par hundralappar men det är också något som ligger högst upp på min åtgärdslista (och jag har inte lån upp över öronen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hellre ny bil och nya möbler än att minska sina skulder tycks vara melodin.

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg