Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Pengar av sig själv


En stunds avkoppling vid datorn och en stark kopp kaffe som sällskap. Fönstret på glänt och koltrasten sjunger i skymningen utanför. Jag är en trött familjefar idag. Tidiga morgnar, jobb, matlagning och barnaktiviteter. Inte mycket tid blir det över till en själv. Jag förstår alla er dubbelarbetande föräldrar som kraschar på soffan efter en lång dag. Jag förstår er frustration över att ni känner att er tid rinner mellan fingrarna och att det finns fler tillkortakommanden än genomförda målsättningar i facit.

När huvudet är trött och bara vill sova, då känns det bra att ha pengar som arbetar i det tysta. Jag konstaterar bara stilla att min portfölj fortsätter uppåt, uppåt i maklig takt och nådde åter en ny toppnotering. Det känns ganska märkligt att tjäna pengar på att bara ha pengar. De är likt kaniner och förökar sig på egen hand. För stunden sätter jag och frun undan 2 100 kronor till framtida aktieköp medan vi amorterar 5 000 kronor. Samtidigt så bygger vi på en buffert med mellan 4 000 och 6 000 per månad. Det känns inte belastande, åtminstone inte nu. Elräkningarna är låga liksom boräntorna och ytterligare sänkning tycks vänta runt hörnet. Lägre kostnader borgar för större utrymme att samla i ladorna och att minska skulderna.

Men att inte leva är inget liv. Vi väntar på en rejäl slant i skatteåterbäring och den är av tradition familjens semesterkassa. I juni åker vi utomlands till varmare trakter i två veckor och det ska bli avkopplande. Det kan fresta att spara mer men tiden med barnen är kort, kortare än många tror som sitter med en liten späd nyfödd unge i famnen. Det går fort innan de är stora och söker sina egna liv. Att semestra med sina barn är underbart, så underbart.

Just nu återstår det två är mindre än i slutet av april till break-even mellan lån och kapital. Det är uppmuntrande att det just nu är 13 år dit. Att jag missat den uppskjutna skatteskulden på vår husförsäljning var en nesa som drog ned resultatet med drygt 210 tusen kronor.

På kortfronten togs idag beslutet att överge MedMera och ersätta med OKQ8. Avsaknad av årsavgift samt ränta på 1,75 % istället för noll och intet fällde avgörandet. Att jag har en bensinmack på väg till jobbet var också ett argument.

Alla små steg mot en bättre privatekonomi på lång sikt är väsentliga. De kan fälla avgörandet för hur livet kommer att te sig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag kan inte annat än att instämma i det du skriver. Det är lätt hänt att man glömmer bort och leva, tankarna går ofta i framtiden. Pengar på banken och hus är värdefullt men det man får av sina barn är ovärderligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbade för lite och umgicks för mycket med mina barn är det få som kommer att säga på dödsbädden. :)

   Radera
 2. Det är viktigt att hitta rätt balans mellan sparande och spenderande, vilktigt också att förstå att det som kostar mer pengar inte nödvändigtvis är bättre. Uppskattar barnen en semseter för 50 tusen än en för 25 tusen...men den avvägningen tror jag att ni gör! Har tidigare skrivit om hur vi använder vårt OKQ8 kort som en likviditesreserv. http://frivid42.com/2014/03/26/buffert-eller-likviditetsreserv-utan-avkastningsforlust/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra tänkt med kortet - jag tror att vi anammar konceptet. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg