Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Tokskatt på pensionen


Föreningen Skattebetalarna försöker nu att belysa ett intressant och inte minst orättfärdigt problem i vårt svenska skattesystem. Det handlar om det som kallas för 'pensionärsskatten' som säkerligen också kommer att bli en valfråga. Så som en kort förklaring av denna skatt så handlar den egentligen om den skillnad i beskattning som finns mellan en pensionär, som tar ut sin uppskjutna lön, och en förvärvsarbetare med motsvarande inkomst. Dessa pengar beskattas inte på lika grund.

Jag tycker att detta är fullständigt fel och anser att luddiga formuleringar ska bort. Pension ska alltid betraktas så som en uppskjuten lön oavsett om det är statlig, premie- eller tjänstepension. Sveriges pensionärsförbund har tagit fram en skojig pensionärsskattekalkylator där du kan fylla i din lön och se hur den beskattas olika beroende på om du arbetar eller lyfter pension. I mitt eget fall skiljer det 11 808 kronor per år i skatt.

Våra partier kan inte blunda för det faktum att pensionärer är en mycket stark väljargrupp som växer allt mer - var fjärde röstande är idag pensionär. Sverige är idag ensamma i världen om att beskatta pensionärer högre än löntagare - en direkt konsekvens av jobbskatteavdragen. Vänsterpartiet är än så länge ensamma om att vilja slopa skatteskillnaden helt. Socialdemokraterna talar om en sänkning. I övrigt är det väldigt tyst.

Det är orättfärdigt med skatteskillnaden. Ta bort den. Visa lite stake. Visa lite aktning för de äldre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag har ett motförslag. Pensionärer vars pension baseras på intjänade medel under hela arbetslivet får samma skatt som arbetande. Pensionärer som följer det gamla mer förmånliga systemet följer det befintliga skattesystemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte se en enda orsak att det ska finnas en skillnad i beskattning.

   Radera
 2. Jag har ett annat motförslag - ta bort jobbskatteavdragen. Så är det rättvist igen. Dessutom med bonusen att vi har råd att höja löner för vissa kritiska grupper (lärare, sjuksystrar, poliser).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det blir rättvisare det håller jag med om. Men svenskt skattetryck är fortsatt alldeles för högt.

   Radera
 3. För egen del ser jag inget annat alternativ än att rösta på VPK.Enligt mitt sätt att se, för alliansen en ohederlig politik.När man straffbeskattar pensionärer."Aktieingenjören"Det gamla systemet var inte så förmånligt,om man beaktar att det finns många äldre som började arbeta heltid direkt efter skolan vid cirka femton års ålder.Sedan var det först efter tjugoåtta år som dom fick börja räkna pensionspoäng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig kan aldrig ett icke reformerat vänsterparti bli aktuellt. Det är valfläsk utan finansiering som presenteras, dessvärre.

   Radera
 4. Det finns ingen straffbeskattning av pensionärer, det finns ett gynnande av förvärvsarbetare. Jobbskatteavdragen infördes för att premiera arbete, inte som en skymf mot pensionärer. Sedan kan man ha åsikter om verkan och rimlighet för jobbskatteavdragen, men skatterna för pensionärer har inte höjts. Kan vi sluta upprepa detta som vore det ett faktum?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant att skatterna inte höjts.Men skatterna har inte sänkts heller för pensionärer,pension är uppskjuten lön.Enligt all statestik måste skattesänkningarna vara ett av de dyraste sätten att skapa arbete

   Radera
 5. Du har helt rätt Per! Att detta inte gäller hela väljarkåren gör inte att vänstervindarna blåser mindre

  balansraknaren.blogspot.se

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg