Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Månadssummering 2020 juni

Njuter av trädgården. I år har jag försökt utöka med blommande växter som bin och fjärilar älskar. Stäppsalvia är nytt men har mycket lavendel som också är populärt. Har tre nässefjärilar som verkar vara buddies då de hänger mest hela dagarna. Upplever dock att det är färre insekter i år vilket är lite oroande. Vart har alla humlor tagit vägen? En fem eller sex stycken är allt som besöker min rabatt. Känner en oro för våra små trädgårdsmästare.
Värmen har stundtals varit brutal denna månad och hemarbetet tungt ibland. Men nu när vi summerar juni månad ska föll inkomsten in väl. Skatteåterbäring och normala inkomster gav ett gott belopp. Och även om vi lever gott och inte snålar alls nådde vi ett sparande på 32% varav långsiktigt 22%. Avkastningen totalt sett var dock negativ med -0,25% vilket innebar att Sunny Days™ steg med 1,68% insatt kapital medtaget. På något sätt är det mentalt tillfredsställande att kunna öka kapitalet även vid nedgång. Sedan årsskiftet är guldhönan 8,74% fetare…

Kamrat på vida färden


Att unna sig är en fara för privatekonomin. Att anse sig värd att åka på semester som betalas på kredit är än värre - men inte helt ovanligt. Att få ta ledig och se solen kan te sig som en rättighet. Att föräldrars svagaste punkt, barnen, ska få det som alla andra får kan få oss att blunda för konsekvenser för att nu och här packa resväskan och ta sig till flygplatsen.

Familjen Penning sparar inte till semester utan har valt att inte jämka lönebeskattningen. Detta ger oss tillbaka mellan trettio och femtio tusen kronor årligen i juni månad. Det finns många invändningar mot detta förfarande, inte minst att vi inte kan förränta pengarna, men skatteåterbäringen har för oss blivit ett säkert sparande som inte kan tullas på varje månad. Disciplinen att avsätta kronor återkommande är självfallet det bästa - vad som dock är säkert är att vårt sparande fungerar klanderfritt och garanterat.

Resväskorna är nedtagna ifrån vinden och jag har letat fram badkläder. Om ett par dagar lämnar vi Svea rike och försvinner in i semesterglömskan på varm ort. Av tradition åker familjen Penning alltid iväg direkt den första dagen på ledigheten för att göra den så lång så möjligt i sinnet - att gå hemma och plocka en vecka innan semester är för oss slöseri med tid som ter sig som vanliga vardagar.

Att bada, äta och dricka gott, lite upptäcktsfärder beroende på värmen och mången god bok är mitt recept för att koppla av. De två äldre penningarna är lite slitna efter jobb och arbete och de två yngre har nu sommarlov efter sitt skolår och de behöver också vara lediga.

Bland böckerna i år återfinns inga ekonomiböcker alls, mycket på grund av att jag inte hittat några bra sådana att läsa denna gång. Istället går bokbladen i människans teckan med Malala och Mandela samt lite klassisk skräck som jag gillar.

Jag stänger ned snart. Ett tag. Vi ses?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Låter härligt! Även vår familj lämnar Svea Rike om några få dagar för resa till varmare land, ska bli underbart.

  Jag önskar er en riktigt skön semester som dessutom finansierats utan lånade pengar! Att agera bank till staten är dock ingen lönsam affär =)

  Jag är en stabil besökare av din blogg, så vi ses snart igen. Utvilade..

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet
  http://vagentill-frihet.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Lite sol gör susen. :)

   Ja, jag följer dig med. :)

   Radera
 2. "Slitna efter jobb och arbete...vet inte om det var en felskrivning men jag gillar det:-)

  SvaraRadera
 3. Ha en skön semester, själv får man vänta fyra veckor till. Lektyren under semestern blir följande. Wallenberg ett familjeimperium, Slaktare små andra delen av krönikan om den femte konfluxen samt One Up on Wall Street.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Berätta gärna om dina böcker när du läst dem. :)

   Radera
 4. Önskar Er en underbar semesterresa! Njut och vila :)

  SvaraRadera
 5. Ha en underbar semester och njut av värmen! Själv torkar jag pölar av valpkiss och går promenader i regnet men jag är inte bitter :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg