Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Mörka


Att visa vem du är baserat på vilken inkomst du uppbär är ett vanligt misstag många gör. Bloggkollegan Snålcoachen skrev mycket bra och intressant kring vikten av och kopplingen mellan statusmarkörer och inkomst. Jag har själv skrivit om denna företeelse en och annan gång.

Som Snålcoachen skriver - pengar är osynliga så länge de inte konsumeras. Skälen är därför många till att miljonären i grannhuset kör en risig bil och klär sig alldagligt. En stigande karriär med högre lön, bonus och förmåner gör dig inte ekonomiskt oberoende om du prioriterar att öka på dina kostnader med finare bil, större hus och dyrare vanor - det enda du gör är att cementera ditt fortsatta lopp i ekorrhjulet i vilket du kanske till och med måste springa fortare på grund av ökat ansvar i ditt yrke.

Människans förmåga att tålmodigt vänta på en uppskjuten belöning är skral. Vi vill gärna ha allt nu, med en gång. Det är återigen den gamla urtidshjärnan som tar kommandot när vi konsumerar upp vårt lönelyft och inte den tänkande moderna hjärnan. Om du nu är så driven och duktig som yrkesperson att du kan höja din inkomst rejält, då är du också klok och förnuftig nog att planera för var dina extra slantar ska arbeta för dig. Huvudsaken är att dina val är gjorda med eftertanke och inte impuls.

Min lilla plåtlåda till bil gör mig nöjd då den drar en halv liter milen och generellt är billig. Jag blir glad över min rudimentära matlåda som sparar mig till många framtida semesterresor. Mitt armbandsur skvallrar inte om att jag lägger pengar på hög. Jag undrar om någon ser mig som en fattig, desillusionerad Svensson? Det vore ganska roligt, faktiskt.

I de flesta sällskap där pengar kommer upp som samtalsämne brukar jag hålla en låg profil och låtsas som om jag är ganska okunnig. Jag är inte en person som muntligt berättar om vad jag lärt mig så här långt, det skulle kanske bli tydligt om vem jag är här i lönndom. Dessutom blir det ofta snabbt ointressant då penningsamtal snart leder in på konsumtion - sparande för ekonomiskt oberoende är allt som oftast en främmande fågel i mingel och på fest.

Nej, det är bättre att mörka och ligga lågt. Så som Snålcoachen skrev - jag vill inte ses som udda eller skum.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Det här håller jag helt med om - man blir inte lyckligare av att köpa statusprylar. Det är först när man kan göra sig av med prylarna som man inser att man äger prylarna. Fram till dess äger prylarna sin "ägare"...

  /Magnus - www.spelochfilm.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du äger mer än sju ting äger tingen dig..

   Radera
  2. Exakt - buddisterna har rätt! :-)

   Radera
 2. Håller med du! Försöker också så gott det går att undvika ämnet i bekantas närvaro. De förstår ändå inte och det leder ingen vart alls. Det är bara nedsida i en sådan diskussion och kommer aldrig gynna oss som tänker som du/oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lite udda känner jag mig emellanåt men vad göra? :/

   Radera
 3. Jag förstår inte varför man ska undvika att prata om det om det är ett intresse. Alltid möter man någon till slut som är på samma våglängd och då brukar det bli intressanta diskussioner. Några av de bästa råd, tips och erfarenheter jag fått kommer från folk jag pratat med "irl". Sen kan man ju känna av situationen och hålla igen när man märker att det inte finns något intresse och skryta över lyckade investeringar och prylar tjänar man inget på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm.. ..då får jag kanske leta efter andra att prata med? :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg