Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Sommarvila


Börsen ångar på uppåt och optimismen är stor vart jag än tittar. Aktier är överlag ganska dyra men folk köper ändå. Intresset för börsen är mycket stort just nu. Själv är jag nöjd. Nu ska jag snart ta semester och inte öppna datorn på minst tre veckor. Igår sålde jag därför av stora delar av aktieportföljen och placerade den i viloläge - Catella Avkastning.

Det är många som fnyser åt den gamla visan sell in May and stay away men jag tycker att den låter ganska bra fortfarande. Maj till oktober är statistiskt sett svagare månader än övriga året och eftersom jag inte är närvarande och på hugget framöver ter sig en parkering som klok. Ingen av oss vet när en eventuell sättning kommer - eller om den kommer.

Jag är inte helt utanför börsen utan har behållit två aktier - Walmart samt Bonheur. Dessa aktier utgör ungefär 15 % av totalen som i övrigt ligger i Catella Avkastning. Min risk är därmed mångfaldigt nedskruvad.

När jag åter har tid och möjlighet att dagligen följa börsens utveckling återstår det om jag kommer att köpa in mig igen - för det krävs att det blivit en rejäl sättning. Att bli girig kan kosta. Lite drygt 11 % har min portfölj stigit i år och med fjolårets raket på drygt 28 % i värdestegring, utdelning och nysparande lutar det åt att 2014 kommer att landa i samma härad trots minskad börsexponering - enligt prognos 27 %. Min önskan och mitt mål är att i genomsnitt nå minst 20 % per år över tiden. Ambiöst eller orealistiskt?

Jag kommer inte att sörja om jag missar en vidare uppgång, det är ett beslut som jag tagit baserat på vilken risknivå jag önskar och en bedömning av börsens värdering. Var och en måste göra sina egna avvägningar, att springa för att alla andra tycks göra det är en sämre strategi.

Jag är inte främmande för att köpa hävstångsinstrument i en tydligt fallande trend utan kommer att vara en del i min strategi när börsen vänder nedåt. Men för detta krävs att piloten är vaken och att autopiloten är avstängd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Blir glad av att du väljer Catella Avkastnings fonden som finns med i mitt inlägg om "Bästa Fonderna", som bästa obligationsfonden.

  SvaraRadera
 2. Låter härligt med semester!!! Varför väljer du just Catella avkastning?
  Mvh Tomas

  SvaraRadera
 3. Jag har inget jättebra svar - jag har alternerat med Cicero Avkastning tidigare men nu blev det Catella igen..

  SvaraRadera
 4. "Min önskan och mitt mål är att i genomsnitt nå minst 20 % per år över tiden. Ambiöst eller orealistiskt?"

  Orealistiskt ambitiöst kanske? :-)

  20 procent i avkastning per år, uthålligt, är ett riktigt högt mål. Den gode Warren Buffet har väl lyckats med detta under många år, men att sätta ribban så högt är nog lite väl att ta i. Då får du ha en riktigt bra plan för hur du ska agera vid längre nedgångar eller sidledesbörs. Men vafasen, drömma högt ska man ju, så jag tycker att du ska försöka. Se bara upp för produkter med hävstång, de är som osäkrade handgranater. Misslyckas med timingen och du blir av med handen... Jag testade själv lite grann för något år sedan och med småpengar är det väl ok, men när du börjar skicka in livsbesparingarna så bryter svetten ut.

  Kan du utveckla lite hur du tänker kring din strategi vid en längre nedgång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Palle - ja, det får väl se som en högt ställd målsättning. Jag hade nog hybris när jag skrev detta. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg