Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Tuffare att låna


Det är valår i år och det blir därför besvärande för våra partier att IMF nu jagar på Sverige om att strama upp utlåningen till glada svenskar. I korthet så vill IMF helt sätta stopp för amorteringsfria lån, införa krav på 35 års amorteringstid, sänkt bolånetak till 75 procent och en utfasning av ränteavdraget under de kommande tio åren. Finns det något parti som ens vågar peta på denna heta potatis?

Hur skulle det påverka oss bolånetagare? Att amortera på lån är högst rimligt men med nya bolån som ska amorteras bort på trettiofem år skulle kräva 2 400 kronor per månad för varje upplånad miljon kronor. Dit når inte ens familjen Penning just nu trots att vi själva tycker att vi amorterar duktigt. Hur skulle er månadskalkyl förändras med ett sådant krav?

Sänkt bolånetak är mer besvärande anser jag och öppnar bara ytterligare för dyra blancolån och oseriösa aktörer. Hellre ser jag att det helt förbjuds med lån till bostad över nuvarande tak på 85 procent men med ytterligare ett högre krav på amorteringstakt, exempelvis 30 år, även om det kräva viss budgetomläggning.

Ränteavdragen är nog den tyngsta stenen att lyfta och kasta för politikerna. Vem vill vara först? En utfasning av de 30 procent som ränteavdraget utgör skulle linjärt innebära 3 procent per år. Vad innebär detta för folk i allmänhet? Jo, för de allra flesta 1 200 kronor om året i minskat skatteavdrag per upplånad miljon - något som borde kunna hanteras. Jag är personligen helt emot ränteavdraget.

Men som sagt, det återstår att se om och när något parti vågar ta i frågorna. Att det behövs är jag övertygad om.

Hittade en skojig räknesnurra på Handelsbankens hemsida. Där kan du snabbt räkna ut din skuldkvot och få en indikation på hur din lånehälsa är för stunden. Så här ser familjen Pennings snurra ut.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. "Skuldkvot: 3.1
  Indikerar att skulderna är låga i förhållande till hushållets inkomster"

  Trodde jag verkligen inte. Trodde den skulle vara högre. Och definitivt inte under "låg" segmentet i snurran.

  Men men 6 år kvar till skuldfdriheten =)

  SvaraRadera
 2. Ränteavdragen bör avskaffas så snart som möjligt, men amorteringstvång tror jag blir svårare att få till. Sänkt bolånetak ger bara bankerna ännu mer i ränteintäkter via blancolån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte osannolikt att du har rätt. :/

   Radera
 3. Amorteringsfria år bör avskaffas och amorteringsplan bör vara tvingat. Antalet amorteringår bör man dock ha mer spelrum än tvång på x antal år. Problemet är tänket som många har, varför ska jag amortera? Det späder på än mer när vi har historiskt låg ränta att skippa amortering. Det man fasar över i alla fall jag till viss del är just när räntan når normalt tillstånd. Gissningsvis kan det sätta vissa på pottkanten rejält. Scenario då är höga månadskostnader alternativt sälja med förlust, "Skuldkvot" 2.9.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar vad normalränta blir? 4 procent?

   Radera
 4. Tack för en inspirerande blogg Per Penning. Jag har följt den under en längre tid och ser alltid fram emot dina välskrivna och, ibland, smått poetiska inlägg..

  Skuldberget bara växer så något måste ju göras förr eller senare. Den här typen av frågor är ju dock ett poliskt minfält varför inget parti verkar våga ta i det.

  Jag vill också passa på att marknadsföra min alldeles nystartade blogg. Ni hittar den på http;///vagentill-frihet.blogspot.se. På bloggen kan ni följa j vår resa att realisera vår dröm, en dröm som innebär att vi får möjlighet att kliva ur ekorrhjulet, flytta till ett varmare land med lägre levnadskostnader och få mer tid för varandra och projekt vi brinner för.

  SvaraRadera
 5. En möjlighet är att begränsa livslängd på ett pantbrev och förbjuda att man avtalar en automatisk förnyelse av kunder (dvs att kunden måste förnya den när den dör). På det sättet måste banken tvinga sina kunder att amortera lånen under pantbrevlivslängd

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg