Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Våndans beslut


Människors förhållande till belöningar sträcker sig långt tillbaka i tiden. Ja, närmare bestämt minst 35 miljoner år tillbaka då vi tog skiljda vägar med aporna och blev människoapor. Och det handlar om vår primitiva inställning till vinst och förlust som är nedärvd i oss och som vi alltid behöver förhålla oss till.

Det är känt att jag och mig är två delar av oss som är från olika tidsepoker. Mig eller system 1 är de äldre delarna av vår hjärna som agerar instinktivt, snabbt och på nedärvda och etablerade erfarenheter. Om du får frågan vad 2+2 är så svarar system 1 blixtsnabbt och utan eftertanke. Jag eller system 2 är vår modernare hjärna som är logisk, rationell, analytisk men samtidigt långsam. På frågan vad 470 delat med 8 är så är det jaget som gör jobbet eftersom det kräver eftertanke och manipulation i flera steg.

Människan och rhesusapan, som är släkt, har samma arbetsgång när det gäller vinst och förlust. När vi har möjligheten att vinna eller tjäna pengar är det vårt jag som gör analysen vilken därmed blir mer logisk och rationell. Men om vi riskerar att förlora pengar så tar miget över eftersom mig hatar att förlora. Mig är inte rationell utan tar chanser, agerar irrationellt och utan eftertanke.

Studier visar att både vi människor och rhesusapan värderar en förlust som dubbelt så illa som en utebliven vinst. I försök har det visat sig att en apa alltid föredrar en människohand med en godbit där apan får en 'bonusbit' i efterhand än en hand med tre bitar där en tas bort efter apans val - förlusten svider mer fastän resultatet blir detsamma. Vi människor agerar exakt lika.

Det är omöjligt att förbise 35 miljoner år gammal instinkt. Därför måste vi människor använda oss av system 2 för att analysera system 1. Den gamla hjärnan ser risker och faror överallt. Den moderna hjärnan måste hjälpa den gamla att se logiskt och rationellt på saker och ting.

Att vara efterklok är att låtit mig rusa åstad och att jag efteråt tittar på saken. Men om vi är medvetna om att en risk för förlust triggar igång gammelhjärnan så kan vi vara på vår vakt och lägga in vårt veto i den inre debatten.

Långsamma beslut kring pengar torde därför göra dig rikare än kvicka sådana.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Själv har jag gett mig själv en belöning genom att beställa en ny bil. Inte så ekonomisk, men jag förtjänar en Audi A5 :). Var ett tag sen man var på din sida. Du har hottat upp den ordentligt, snyggt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan! Jag ska inte mästra dig men en ny bil... ;)
   Jag följer dig dagligen via RSS speciellt dina tips kring PPM.

   Radera
 2. Intressant reflektion. Att människan har många mentala "program" är helt klart, och på marknader ser man ofta resultatet av girighet, rädsla, viljan att ha rätt och flockbeteende. Det är nyttigt att reflektera över vad som styr och ligger bakom både vår och våra "motståndares" beslut när det gäller placeringar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tycks ha speciellt svårt med pengar. :)

   Radera
 3. Spontana reaktioner är aldrig bra när det gäller aktieinvesteringar.

  Själv har jag både nedskrivna regler och förpreparerade beslut baserat på triggervärden, vilket gör det lite enklare att hantera olika investeringsbeslut.
  I princip så får man tänka till en gång lite extra och sen dokumentera sina tankar och sin analys med både bakgrund, regler och tidplan.
  Men det gäller också att följa sina egna regler vilket kan vara svårt ibland.

  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag borde teckna ned regler jag med. :)

   Radera
 4. Jag känner igen det du beskriver från boken: "Thinking fast and slow". Fast du har tagit det Daniel pratar om och implementerat det i ett vinst/förlust tänk (läs aktiemarknaden).
  Intressant läsning herr penning.
  Tack för en bra blog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tobias. Jag har inte läst den boken - mina reflektioner bygger enbart på ett avsnitt av Vetenskapens värld på TV men kanske det programmet hade kontaktytor. :)

   Radera
  2. Ok. Jag kan varmt rekommendera boken som lite semesterläsning.
   Lite tung emellanåt men otroligt intressant läsning.
   Daniel Kahneman som skrivit boken är en psykolog med inriktning på "beteende-ekonomi"
   och vann nobelpriset i ekonomi för ett antal år sedan, så det blir per automatik att man tar åt sig av det som står i boken.

   Tack

   Radera
  3. Tack, den ska jag lägga i min önskelista. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg