Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Blåskonto


Svensk vårdslöshet med pengar står inte i proportion till något annat. Vi är omtänksamma föräldrar, duktiga skattebetalare och sällan slår vi djur. Däremot så bjuder vi bankdirektören på en finfin bonus varje år och bäddar för rejäl utdelning till aktieägarna. Ettusen trehundra miljarder kronor har vi snällt satt in på konton hos banken där obefintlig eller ingen ränta alls betalas. Ettusen trehundra miljarder kronor som hade kunnat arbeta för sina ägare på ett helt annat sätt än de gör idag. Ofta kallas dessa konton för sparkonto, ett namn ett konto med noll procents ränta knappast kan kallas.

Samtidigt så är nysparandet i fonder rekordartat. Vi svenskar har helt enkelt så gott om pengar nu att vi inte riktigt vet vart vi ska kanalisera dem. Vi fyller på våra sparkonton, aktiefonder och både långa och korta räntefonder och detta i tider av en högt värderad börs. Ett så mycket bättre alternativ till icke-ränta är ju att amortera på sina lån som tickar åtminstone med en och en halv eller två procent per månad. Ettusen trehundra miljarder kronor rakt in som amortering, det hade gjort finansminister Borg glad.

Vill man inte eller saknar lån så finns det åtminstone konton med en skvätt ränta som tangerar två procent i många fall. Eller varför inte köpa bankaktier och få utdelning?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Nu i sommar har jag gått omkring och grunnat på om jag inte ska ta och se över mitt sparande faktiskt. Jag pensionssparar, konsumtionssparar (främst till resor), amorterar en hel del (ca 3% per år) och har en hyfsad buffert men har på sistone funderat på om jag inte borde spara inför framtiden utan att binda upp det i pensionssparande. Som en typ av frihetsfond eller liknande. Kanske efter safariresan...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pensionsparande är bra så länge det inte är låsta slantar, enligt mig då. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg