Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

En ändlig resurs


In genom dörren släpar jag resväskan. En semesterresa är över och en samling nya intryck läggs till livets gång. Märkligt är det hur två veckor kan te sig så långa när vanliga arbetsveckor bara flyger förbi. Jag tror att vi alla lär oss på sikt att tiden har ett pris, att vi inte insåg dess rätta värde förrän det mesta av den runnit förbi och inte minst - hur sällsynt den är. Tid är en ändlig resurs som vi inte kan magasinera utan endast fylla med upplevelser och intryck.

Det är behagligt, att som familjen Penning, helt koppla bort allt av internet och telefoni på semestern. Vi väljer bort sociala medier och nåbarhet för att istället ägna oss åt enkla nöjen som umgänge, samtal och spel. Att missa nyheter och komma back gör inget alls. Det mesta är färskvara och kan förbises när man åter är i etern. Frånkoppling, bortkoppling och avkoppling hänger samman.

Börsen har gått kräftgång under min resa men det har jag inte funderat kring alls. Jag klev av tåget till stora delar lagom till min semester och de två aktier som återstår i portföljen - Bonheur och Walmart - har presterat gott under tiden. Jag avser inte att investera mer i aktier i höst utan istället bygga likvid samt amortera.

Sådana som jag, som gillar skuldfrihet på sikt, gladdes åt att realräntan sänktes rejält med en halv procentenhet. Visserligen så har Handelsbanken inte sänkt sin rörliga ränta med mer än 0,24% men ger likväl den bästa listräntan bland storbankerna. Med tre månaders bindningsintervall sänks inte vår ränta förrän i augusti men med vår rabatt bör vi hamna på 1,73% - i annat fall ska jag bråka.

510 kronor mindre räntekostnad per månad kommer att läggas på likvidbygget för min framtida portfölj i en ISK. Familjen Pennings trygghetsbygge består av både sparande och amortering där just amortering känna bra i nuläget. En månadsrapport kommer vad det lider.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg