Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

I skuggan

Ja, det lite konstigt. Men nu är jag här igen där jag en gång var. I skuggan. I solnedgången. I periferin. Där jag trivs bäst, kanske. Ingen strålkastare utan en solstråle mot mitt ansikte. En stilla kvällsbris däri jag kan notera och fundera. Min tid på en plats är över och jag har vandrat hem till min egen domän. 
Att skriva är inspiration. Varje ord ska vara avvägt och ha sin funktion. Därför lär mina texter bli mindre frekventa än förr. Men samtidigt, med stor säkerhet, intressantare i sitt innehåll. När jag lyckats som bäst med mina ord, då har jag känt mig berörd och nästan gråtmild. Och tänkt att det här, det blev bra. För precis som prat i största allmänhet så är även texterna mångfaldet större än efterfrågan. Om du ska lyssna på något så ska det vara värt tiden och uppmärksamheten. Detsamma med texten - den ska vara kärnfull, intressant, lärorik och skapa något hos läsaren. Vad detta något än är så ska det kännas värt mödan.
Jag började att skriva på den här bloggen 2007. Det ä…

Förlustelsen


Ni som läser mina texter regelbundet har nog insett att detta inte är en renodlad ekonomiblogg. Nej, kanske inte ens en ekonomiblogg alls utan ett sammelsurium av tankegångar som inte alltid leder någonstans. Men en sak är säker - som person är jag målinriktad.

Och när jag läser andra ekonomibloggar så inser jag att det ofta finns uttalade finansiella mål men sällan livsmål. Nu kan det ju vara så att man väljer att blogga blott om den ekonomiska nischen och undantar livet i stort, så kan det vara. Det gör dock inte jag.

För mig hänger allt samman för mycket för att dela upp i pengar och livet i övrigt. Jag tänker aldrig ge upp vad jag önskar mig mest för vad jag önskar mig nu. Drömmar vävs även av pengars muskler, eller? Och jag tänker inte sällan på Stig Johanssons tvåraders dikt som heter Förlusten:

Alla dessa dagar som kom och gick 
inte visste jag att de var livet..

Inte ska livet passera i jakten på en miljon på banken, tänker jag. Strävan mot ekonomisk frihet går hand i hand med andra mål som inte kan förringas, därför kan förlust bytas mot förlustelse. Det finns mycket att hinna med i livet för vi kommer att vara döda så mycket längre.

Jag har för egen del formulerat ett antal livsmål utifrån den perfekta dagen - en metod som lämpar sig väl då man har svårt att konkretisera vad man egentligen vill med sitt liv. Du kan läsa mer om detta här. Dessa mål har jag sedan kopplat samman från Google Drive till Todoist med hjälp av SMART målformulering. Jag avser att utveckla hur jag gått tillväga i ett annat inlägg.

Förändringar i livet handlar mycket om att bryta invanda mönster och söka nya. Några citat av några framstående människor som förstått detta avslutar detta inlägg.

Man often becomes what he believes himself to be. If I keep on saying to myself that I cannot do a certain thing, it is possible that I may end by really becoming incapable of doing it. On the contrary, if I have the belief that I can do it, I shall surely acquire the capacity to do it even if I may not have it at the beginning.
Mahatma Gandhi

Give up your small ambitions, come and save the world. 
St. Frances Xavier Cabrini

We are what we repeatedly do. Excellence then, is not an action, but a habit.
Aristotle

You can have anything you want if you want it badly enough. You can be anything you want to be, do anything you set out to accomplish if you hold to that desire with singleness of purpose.
Abraham Lincoln

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Viktiga poänger och bra ordspråk! Gillar speciellt Stig Johansons dikt, ett carpe diem som inte luktar billig tatuering och jag kan ta till mig.
  /Benke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Benke. Stigs dikt är lätt att hålla i minnet dessutom. :)

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg