Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Verkliga värden


Familjen Svensson köpte sig ett nytt, fint hus under 2005. Det verkade vara en naturlig sak att göra då herr Svensson fått en fin löneförhöjning. Ja, de tjänade ju faktiskt mer än genomsnittet och fru Svenssons jobb var en säker inkomst i kommunen fast den var betydligt lägre än sin mans. De hade förtjänat ett bättre boende.

Det nya hemmet krävde dock en del. En omläggning av gräsmattan och lite nya buskar och träd samt en åkgräsklippare. Och det nya, större huset behövde nya möbler och inte skulle det vara något begagnat loppisfynd. Nya gardiner och mattor saknades också. Men det var inte allt. När de köpte sitt nya hus byttes den begagnade gamla kombin ut till en ny, blank familje-SUV. Semesterresorna kunde de heller inte göra avkall på. Utifrån såg det ut som om familjen Svensson levde ett drömliv. Men när lönekontona gapade tunna i mitten av månaden ordnades livstilen med kreditkort och skulden växte snabbt på ett par år.

Vi finansieras allt med krediter eftersom vi trodde att vi hade råd med betalningarna sa fru Svensson. Vid en viss punkt hade de så många kreditbetalningar så att inkomsterna näst intill tecknades in varje månad. De var inte dumma och insåg att det inte fungerade längre utan satte sig ned och skapade en plan för att komma ur sitt trängda läge. Det hela började med att fru Svensson arbetade extra och kanaliserade varje krona för att lösa krediter. De skapade också en budget och kapade allt som inte var nödvändigt. Till sist var de av med krediterna bortsett från lånen på fastigheten.

Vad Svenssons gjorde, till skillnad från det stora flertalet, var att de tog till drastiska åtgärder när de insåg att det barkade åt skogen. Alla de andra överbelånade familjerna, som inget gjort med sin privatekonomi,  fortsätter att köpa de saker som deras grannar köper och åker på samma semestrar som alla andra.

Krediter är ett tveeggat svärd som många med mig borde undvika helt. Du ska vara en mer än normalt duglig sparekonom för att hitta något positivt med ett kreditkort. De flesta människor tenderar nämligen att spendera mer med kreditkort än med reda pengar på kontot.

Människor med höga inkomster är inte bättre. De sätter sig också ofta i ekonomiskt trångmål och hamnar på kant med fogden på grund av överkonsumtion och kreditnyttjande. Att sitta i en BMW i en märkeströja är inget kul när man kör mot personlig konkurs. Det spelar ingen roll hur mycket du tjänar eller vad du har - det finns alltid någon som har mer. Så häng inte med i spelet, sluta jämföra dig med andra och inse att de som har allt ofta har ett liv fyllt med skulder, stress och överarbete. Eftersom du aldrig vet hur någon annans ekonomiska bilden verkligen ser ut är det viktigt att inte se sin uteblivna framgång som sitt personliga misslyckande. Oavsett hur mycket du tjänar är det viktigt att spendera mindre - varje annan strategi är ett recept för misslyckande.

Oavsett hur mycket du tjänar kommer de som har allt alltid att finnas där. De kommer att ha finare kläder, bättre bil och befinna sig högre på statusskalan än dig. De kanske till och med kommer att verka gladare och lyckligare än de flesta. De kommer att ha mer bortskämda ungar och umgänge från fina gatan. Men strunta i det, sök och finn ditt egenvärde istället. Materiella ägodelar kan inte fylla ett tomt liv. Istället för att spendera tanklöst, lägga din energi på dig själv, din familj och dina relationer - för där finns verkliga värden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Tänk vad folk skulle må bättre och ha bättre ekonomi om man slutade att jämföra sig med andra hela tiden.. Ditt inlägg skulle alla svenskar läst och fått sig en tanke ställare!

  SvaraRadera
 2. Väl formulerat! Kan bara hålla med om allt du skriver. Det är dessutom väldigt lätt att dras med i den där leken där mer vill ha mest. Att istället lägga sin energi på familj, vänner och sig själv är något många fler människor borde göra. Hoppas just att de läser ditt inlägg! Själv håller jag på att vandra på den krokiga vägen till frihet men hoppas komma fram om några år =)

  Mvh
  /Vägen till Frihet
  http://vagentill-frihet.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lär inte bli några problem. :)

   Radera
  2. Haha, u never know, alla vägar äro krokiga, men det ser ju inte allt för illa ut i alla fall.

   Mvh
   /Vägen till Frihet

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg