Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte.

Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprakt …

Billig dryck


Att äta kostar pengar men att dricka är i det närmaste gratis. Och hälsosamt.

Tänk dig att du inte dricker något vatten eller någon dryck de närmaste åtta timmarna - för det är faktiskt vad som sker medan du sover. Din kropp blir sakta uttorkad och den behöver vätska för att fungera. Vi behöver dricka på morgonen för att må bra igen.

Att dricka en halv liter vatten det första du gör är en prima start. Om du kan så drick gärna mer, upp emot två liter är i sin ordning. Din ämnesomsättning kommer att öka efter ett stort glas kallt vatten - uppe mot tjugofem procent under två timmars tid. Även om din kropp inte talar om för dig att den är törstig så är förmodligen det. Vatten hjälper också kroppen att rensa ut gifter. Njurarna gör ett fantastiskt jobb med att befria kroppen från gifter så länge ditt intag av vätska är tillräcklig. Att få vätska i kroppen direkt efter att du vaknat hjälper kroppen att rensa ut toxiner.

Du blir smartare med vatten. Din hjärnvävnad är nämligen 75 procent vatten. När du är uttorkad fungerar din hjärna sämre och du kan känna orkeslöshet, trötthet eller humörsvängningar. Med vatten som start på dagen kommer du att äta mindre. Att dricka noll kalorier hjälper oss alla att hålla vikten eller att gå ned i vikt. Speciellt efter att jag har ätit en stor frukost och druckit mycket vatten så blir jag inte hungrig igen i det första.

Din kropp är 72% vatten och du har inte tillräckligt med vatten i dig när du vaknar. Att dricka ett stort glas vatten på morgonen ger dig energi för hela dagen!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag har aldrig riktigt förstått den där "vatten-hypen".. Att vi behöver vatten är ju självklart. Men det verkar ologiskt att vi skulle behöva dricka speciellt mkt mer än vad kroppen själv signalerar via törst.
  Hur skulle evolutionen under flera miljoner års testande kunna ha missat en så vital funktion i människokroppen som att kunna signalera om rätt mängd intag av vatten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fungerar inte som tänkt, troligen. Jag blir aldrig törstig. Bara seg, trött, illamående och smärtor kring njurarna. Så har det alltid varit. Underligt. :/

   Radera
  2. Godmorgon herr Penning.

   Tack för en fantastisk blogg. Den är en naturlig del av min morgonrutin.
   Men jag ber dig ödmjukast att hålla dig till det du är så duktig på. Nämligen ekonomi och andra djupa insikter om prioriteringar i livet eller egna åsikter och reflektioner.

   Annars blir det lätt som i detta inlägg, bara tokigt =)

   Mvh
   T

   Radera
 2. Tack, Tobias. Men jag skriver på inspiration, exakt vad beror på omständigheterna. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det respekterar jag och det är din rätt.
   Ville endast påvisa att du i detta inlägg inte hade helt rätt i sak.
   Främst gällande den kraftigt ökade energiförbrukningen på hela 25% av att du dricker vatten som måste vara HELT taget ur luften och att det i flera forskningar på visat på att ett överdrivet intag av vatten har fler skadliga effekter (inkontinens, utspädning av mineraler och salter m.m) än vad ett "för lågt" intag har.

   Jag ser dig som en ödmjuk person som vill bidra till en ökad medvetenhet av dina läsare.
   Inte sprida ytterligare halvsanningar och myter inom ett område där det redan är alldeles för många förvirrade människor som inte vet varken in eller ut om hur man bör äta/dricka.
   (Främst pga media som försöker sälja lösnummer)
   Därmed skrev jag den lite "provocerande" kommentaren ovan.

   Men som sagt det är din blogg. Din rätt.

   Ser fram emot nästa inlägg som alltid.

   Mvh
   T

   Radera
 3. Hej!
  Dricka vatten är bra men dricka för mycket vatten kan vara farlig. Du överbelastar dina njurar. Det som gör kroppen att funka är inte vatten. Det är alla joner som finns i vatten. Om du dricker för mycket tvingar du njuren att ta bort en del vattnet för att håla en normal salt koncentration. Om du dricker ännu mer stör hela systemet och det finns fall det folk ha dött pga för mycket vatten.

  Det bästa är att ha koll på det som kommer ut och justera drickande så att det är inte för mörk :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg